Advertisements
Άρθρα Κοινωνία Πρόσωπα The Activist The politics Top Posts

Χοσέ Μουχίκα: Δεν είμαι ο φτωχότερος Πρόεδρος του κόσμου

4 - Χοσέ Μουχίκα: Δεν είμαι ο φτωχότερος Πρόεδρος του κόσμου

Θα είμαι ειλικρινής, δεν βλέπω συχνά τηλεόραση. Όχι εξαιτίας σνομπισμού, αλλά επειδή συνήθως δεν υπάρχει κάτι αξιόλογο που θα με κάνει να «κολλήσω» στην οθόνη, ή τουλάχιστον έτσι πίστευα μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα.

Πριν από λίγες ημέρες λοιπόν, είχα την τύχη να παρακολουθήσω ένα ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ3. Ο τίτλος αυτού «Lessons from the Flowerbed» με πρωταγωνιστή τον τότε Πρόεδρο της Ουρουγουάης José Mujica, ή όπως θα τον περιέγραφε γλαφυρά ο Τύπος, «Ο πιο φτωχός πρόεδρος του κόσμου».

1 - Χοσέ Μουχίκα: Δεν είμαι ο φτωχότερος Πρόεδρος του κόσμου

Και ναι, οι εφημερίδες πωλούσαν τα φύλλα τους, γιατί ένας τέτοιος τίτλος μόνο έκπληξη προκαλούσε, καθώς σε μια «πολιτισμένη» κοινωνία, όπως την δική μας, η λέξη «φτώχεια» δεν συνάδει με προεδρικό αξίωμα.

uruguay mujica president - Χοσέ Μουχίκα: Δεν είμαι ο φτωχότερος Πρόεδρος του κόσμου

O Jose Mujica, γνωστός και ως El Pepe, είναι πολιτικός και αγρότης από την Ουρουγουάη, ο οποίος έγινε πρόεδρος της χώρας του έπειτα από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, το 2009. Πρώην αντάρτης του αριστερού κινήματος των Τουπαμάρος, ανέπτυξε πολιτική δραστηριότητα και χρημάτισε υπουργός στην κυβέρνηση του Ταμπαρέ Βάσκες. Σήμερα είναι γερουσιαστής, μέλος του συνασπισμού «Διευρυμένο Μέτωπο».

Τα πρώτα χρόνια 

Από νεαρή ηλικία ήταν ενεργός στους κόλπους του Εθνικού Κόμματος. Εν συνεχεία όμως μεταπήδησε στην αντάρτικη δράση και έγινε μέλος του αριστερού κινήματος Τουπαμάρος στη δεκαετία του 1960. Στόχος του κινήματος ήταν η ανατροπή της τότε κυβέρνησης. Το 1972 συνελήφθη και μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1973 μεταφέρθηκε σε στρατιωτική φυλακή, όπου παρέμεινε έγκλειστος επί 14 χρόνια. Επί δύο και πλέον χρόνια μάλιστα ήταν υπό περιορισμό στον πυθμένα ενός πηγαδιού. Κατά την περίοδο της φυλάκισής του κατάφερε να διατηρήσει επαφές με άλλα κορυφαία στελέχη των Τουπαμάρος. Το 1985 ο Mujica απελευθερώθηκε έπειτα από την επιστροφή της δημοκρατίας και την συνακόλουθη γενική αμνηστία, με την οποία απελευθερώθηκαν όλοι οι φυλακισμένοι, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών κρατουμένων.

6 - Χοσέ Μουχίκα: Δεν είμαι ο φτωχότερος Πρόεδρος του κόσμου

«Εγώ δεν νιώθω φτωχός. Φτωχός είναι όποιος αγωνίζεται να διατηρήσει ένα πολυτελές επίπεδο ζωής, επιθυμώντας όλο και περισσότερα υλικά αγαθά»

5 - Χοσέ Μουχίκα: Δεν είμαι ο φτωχότερος Πρόεδρος του κόσμου

Ο Mujica διαφέρει πολύ από το καθιερώμενο πρότυπο ενός Προέδρου. Όσο διατελούσε Πρόεδρος της Ουρουγουάης χάριζε το 90% του μισθού του για να χτιστούν σπίτια για τους οικονομικά αδύναμους της χώρας. Αντί για την χλιδή ενός προεδρικού Μεγάρου, εκείνος προτιμούσε να κατοικεί σε μια μικρή φάρμα στο Μοντεβιδέο, ενώ ως μοναδικό περουσιακό του στοιχείο εκτιμούσε το αυτοκίνητο του, ένα μικρό Volkswagen Beetle, αξίας 1.400 ευρώ.

9 - Χοσέ Μουχίκα: Δεν είμαι ο φτωχότερος Πρόεδρος του κόσμου

Πέρα όμως από την απάρνηση των προνομίων του, ο Mujica δεν φοβήθηκε ποτέ να μιλήσει για τα αληθινά προβλήματα της σημερινής κοινωνίας, όπως ο υπερκαταναλωτισμός και η αποχή των νέων από τα κοινά. Φαίνομενο που ο ίδιος ήθελε να καταπολεμήσει, πλησιάζοντας τους νέους με την θέσπιση ακόμη και ριζοσπαστικών μέτρων, όπως η νομιμοποίηση της μαριχούανας και ο γάμος των ομοφυλοφίλων. Αλλαγές που δεν έγιναν χάριν εντυπωσιασμού και πολιτικών επιδιώξεων, αλλά μιας μεγάλης αγάπης και κατανόησης που έδειχνε ο Μουχίκα στους νέους ανθρώπους.

 «Η χρήση κάνναβης δεν είναι το πιο ανησυχητικό πρόβλημα. Το αληθινό πρόβλημα είναι η παράνομη διακίνηση των ναρκωτικών, ο τεράστιος τζίρος και η εγκληματικότητα που την συνοδεύουν»

Ο Mujica κατανοούσε το αληθινό χρέος που εκτελούσε. Εκείνο του σωστού πολιτικού που οφείλει να βοηθάει το λαό που τον έχει εκλέξει και να προσπαθεί να φέρνει τους νεούς κοντά στην πολιτική, με σκοπό την εξέλιξη της κοινωνίας και των ίδιων μέσα από αυτή.

5 - Χοσέ Μουχίκα: Δεν είμαι ο φτωχότερος Πρόεδρος του κόσμου

7 - Χοσέ Μουχίκα: Δεν είμαι ο φτωχότερος Πρόεδρος του κόσμου

Όσοι αδιαφορούν για τα κοινά, είναι καταδικασμένοι να εξουσιάζονται πάντα από ανθρώπους πολύ κατώτερους τους.
– Πλάτων (427-347 π.Χ).

Αν και ήταν Πρόεδρος μιας τόσο μακρινής χώρας από την δική μας, τα λόγια του μιλούν στην ψυχή κάθε πολίτη γιατί ο ίδιος γνώριζε τον ρόλο που είχε, αυτόν του πραγματικού ηγέτη, που δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στα συνοριακά όρια ενός κράτους.

Δείτε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ παρακάτω:

Advertisements

0 comments on “Χοσέ Μουχίκα: Δεν είμαι ο φτωχότερος Πρόεδρος του κόσμου

Απάντηση