Advertisements
Κοινωνία Πολιτισμός The Activist The Life Top Posts

Ένα ταξίδι στις επαναστάσεις μέσα από την Τέχνη

7dd2585c 73b4 439d 940e 3733e80e0252 - Ένα ταξίδι στις επαναστάσεις μέσα από την Τέχνη

Όλοι οι καλλιτέχνες -ή έστω οι περισσότεροι- θέλουν να μένουν αρκετές ώρες μόνοι τους. Αν κλείσεις, όμως,  έναν καλλιτέχνη σε ένα δωμάτιο – τότε αυτός θα αποτύχει, όσο και αν ισχυρίζεται πως αυτή η απομόνωση τον βοηθά να δημιουργήσει. Και θα αποτύχει διότι θα λείπει η «Μούσα» του.

Οι επαναστάσεις υπήρξαν ανέκαθεν «Μούσες» πολλών καλλιτεχνών.

Αμερικανική Επανάσταση (1775 – 1783)

Η Αμερικανική επανάσταση αφορά στον ένοπλο αγώνα των 13 αποικιών της αμερικανικής ηπείρου εναντίον της καταπιεστικής μητρόπολης τους, τη Μ.Βρετανία. Αυτός ο πόλεμος ήταν αποτέλεσμα της κορύφωσης των πολιτικών διεργασιών του δεύτερου μισού του 18ου αιώνα. Οι Άγγλοι φορολογούσαν βαριά τις αποικίες τους, γεγονός που προκαλούσε τη δυσφορία των κατοίκων, ιδιαίτερα των πλουσιότερων οι οποίοι ήθελαν να ξεφύγουν από την οικονομική κηδεμονία της Μεγάλης Βρετανίας. Η δυσφορία για τα φορολογικά μέτρα αρχικά αλλά κυρίως για τον φόρο του τσαγιού, που διατηρήθηκε για λόγους γοήτρου έπειτα τις πρώτες αντιδράσεις των αποίκων, οδήγησε τους Αμερικανούς όχι μόνο να σταματήσουν να αγοράζουν τσάι, αλλά και να καταστρέψουν τα μεγάλα φορτία τσαγιού, πετώντας τα στη θάλασσα του λιμανιού της Βοστόνης, στις 16 Δεκεμβρίου 1773. Η κίνηση αυτή δημιούργησε το «Κίνημα του Τσαγιού».

American Revolution Don Troiani 300x200 - Ένα ταξίδι στις επαναστάσεις μέσα από την Τέχνη
The Redoubt, Don Troiani.

Στον πίνακα «The Redoubt», παρατηρούμε τη μάχη του Bunker Hill, στις 17 Ιουνίου 1775, όπως την αποτυπώνει ο διάσημιος ζωγράφος, Don Troiani.

Γαλλική Επανάσταση (1789-1799)

Η Γαλλική Επανάσταση, μία εκ των πιο γνωστών επαναστάσεων στον κόσμο, χαρακτηρίζεται από μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές στη Γαλλία. Με διάρκεια 10 ετών κατάφερε να ανατρέψει μία ριζομένη και απόλυτα δυνατή μοναρχία, αυτή του Οίκου των Βουρβόνων με τότε βασιλιά τον Λουδοβίκο ΙΣΤ’. Τότε καθιερώθηκε μια μορφή Δημοκρατίας, που πέρασε από περιόδους βίαιων πολιτικών ταραχών, και κατέληξε σε δικτατορικό καθεστώς υπό τον Ναπολέοντα.  Πολλές από τις αρχές της επανάστασης μεταδόθηκαν προς τη Δυτική Ευρώπη και πέρα από αυτή. Εμπνευσμένη από φιλελεύθερες και ριζοσπαστικές ιδέες, η επανάσταση άλλαξε ριζικά την πορεία της Σύγχρονης Ιστορίας, προκαλώντας παγκοσμίως μείωση των απόλυτων μοναρχιών και αντικατάστασή τους από δημοκρατίες. Η επανάσταση οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από την ανερχόμενη αστική τάξη η οποία εμπνεύσθηκε πλήρως από τα κηρύγματα των Διαφωτιστών και με κεντρικό σύνθημα το τρίπτυχο «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη», θέλησε να βελτιώσει την υπάρχουσα μοναρχία μετατρέποντάς την σε συνταγματική και όχι να την καταργήσει.Ο πίνακας Ο θάνατος του Μαρά («La Mort de Marat» ή «Marat assassiné» ) είναι ένα από τα πιο διάσημα έργα της περιόδου της Γαλλικής Επανάστασης. Δημιουργός του, ο Γάλλος ζωγράφος Jacques Louis David.

50a735dd 7356 4ba4 95cd 750402fd5850 251x300 - Ένα ταξίδι στις επαναστάσεις μέσα από την Τέχνη
La Mort de Marat, 1793, Jacques Louis David

Ο πίνακας αυτός φιλοτεχνήθηκε το 1793, και είναι σχεδιασμένος με νέο-κλασικό ύφος. Απεικονίζει τον νεκρό Ζαν Πολ Μαρά λίγες στιγμές μετά την δολοφονία του, το βράδυ της 13ης Ιουλίου 1793, από την Charlotte Corday, στο λουτρό του. Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται το γεγονός αυτό από τον φίλο του Μαρά, Jacques Louis David, κάνει τον πίνακα ένα από τα πιο γνωστά προπαγανδιστικά έργα στην ιστορία της τέχνης. Ο πίνακας αποτελεί, ταυτόχρονα, και ένα από τα πιο γνωστά έργα της εποχής της Τρομοκρατίας. Μετά το τέλος της περιόδου αυτής ο πίνακας είχε και αυτός ανάλογη αποδοχή. Ο Davidβρέθηκε σε άσχημη θέση και αποχώρησε προσωρινά από το προσκήνιο. Η επόμενη περίοδος που θα μπορέσει να δουλέψει κανονικά είναι όταν θα γίνει προσωπικός ζωγράφος του Ναπολέοντα. Ο πίνακας βρίσκεται σήμερα στα Βασιλικά Μουσεία Καλών Τεχνών του Βελγίου.

Ελληνική Επανάσταση(1821)

Η Ελληνική Επανάσταση, γνωστή και ως η «Επανάσταση του 21’» αφορά στην επιτυχημένη ένοπλη εξέγερση την οποία διεξήγαγαν επαναστατημένοι Ελλήνες εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με σκοπό την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας και τη δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.Η επανάσταση κηρύχτηκε την 21η Φεβρουαρίου 1821 στο Γαλάτσι από το Δημήτριο Αργυρόπουλο (τότε πρόξενο της Ρωσίας), όπου ο Βασίλειος Καραβίας εξουδετέρωσε την Οθωμανική φρουρά. Το ελληνικό κράτος ιδρύθηκε, μετά την επιτυχημένη έκβαση της επανάστασης, στις 15 Ιανουαρίου 1822. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε το γεγονός ότι η Ελληνική Επανάσταση υπήρξε ιδιαίτερος σταθμός της ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού, καθώς δεν οδήγησε μόνο στην ίδρυση ενός ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, αλλά ενέπνευσε τις επόμενες γενεές των Ελλήνων για διαδοχικές απελευθερωτικές εξορμήσεις και σε καιρούς δοκιμασίας τις εμψύχωσε για υπομονή και αντίσταση.

Έξοδος του Μεσολογγίου 220x300 - Ένα ταξίδι στις επαναστάσεις μέσα από την Τέχνη
Έξοδος του Μεσολογγίου, Θεόδωρος Βρυζάκης

Το έργο, Η έξοδος του Μεσολογγίου, ανήκει στις πιο σημαντικές δημιουργίες του Βρυζάκη. Πήρε μέρος σε πολλές εκθέσεις (έκθεση Βιέννης το 1853 όπου απέσπασε το πρώτο βραβείο, 1855 Παρίσι, 1862 Λονδίνο, 1867 Λειψία, 1884 έκθεση του Αγώνα Παρνασσός, 1911 Ρώμη). Ο πίνακας απεικονίζει την ηρωική έξοδο τη νύχτα της 10ης Απριλίου 1826. Η πολυπρόσωπη σύνθεση χωρίζεται σε δύο επίπεδα, το επίγειο στο οποίο συντελείται η μάχη και το ουράνιο, απ’ όπου ο ένθρονος Παντοκράτορας ευλογεί τους αγωνιστές. Ο κεντρικός χώρος της συμπλοκής είναι η ξύλινη γέφυρα πάνω από την τάφρο όπου, μέσα από το τείχος, μια ομάδα πολεμιστών, κρατώντας την ελληνική σημαία, ορμά με τουφέκια και σπαθιά εναντίον των εχθρών. Στο δεξιό μέρος της παράστασης εικονίζονται Τούρκοι, που ανεβαίνουν το τείχος της πόλης, για να υψώσουν την τουρκική σημαία. Η μάχη αναπτύσσεται μέσα σ’ ένα σύννεφο καπνού και σκόνης από τα όπλα και τα ποδοβολητά. Την ώρα που στην κάτω γήινη σφαίρα εξελίσσεται η σύγκρουση, στον ουρανό, πάνω στα σύννεφα, ο γαλήνιος Παντοκράτορας, υψώνει τα χέρια του ευλογώντας, ενώ πλήθος αγγέλων κρατούν δάφνινα στεφάνια για τους ήρωες Μεσολογγίτες. Στη σύνθεση του Βρυζάκη κυριαρχεί η ενιαία σύλληψη του χώρου. Η ουράνια σφαίρα σχεδόν εισχωρεί στη γήινη με τα σύννεφα που κατεβήκαν δεξιά και αριστερά στο πεδίο της μάχης και τους αγγέλους που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τα όπλα των πολεμιστών. Η ελληνική σημαία αγγίζει τα σύννεφα ενώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα δύο μέρη.

Βελγική Επανάσταση (1830)

Η Βελγική Επανάσταση ήταν αρχικά μια σύγκρουση στο «Ηνωμένο Βασίλειο των Κάτω Χωρών» που ξεκίνησε στις Βρυξέλλες, τον Αύγουστο του 1830, και τελικά οδήγησε στην εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου, καθολικού και ουδέτερου Βελγίου. Οι Κάτω Χώρες αποτίναξαν την Ναπολεόντεια ηγεσία τους το 1813. Στην Αγγλο-Ολλανδική Συνθήκη του 1814 χρησιμοποιήθηκαν τα ονόματα «Ενωμένες Επαρχίες των Κάτω Χωρών» και «Ενωμένες Κάτω Χώρες». Μετά την ήττα του Ναπολέοντα το 1815, το Συνέδριο της Βιέννης δημιούργησε ένα βασίλειο για τον Οίκο της Οράγγης-Νασσάου, ενώνοντας τις Ενωμένες Επαρχίες των Κάτω Χωρών με τις πρώην Αυστριακές Κάτω Χώρες. Η βασική αιτία για την έκρηξη της Βελγικής Επανάστασης ήταν ο παραγκωνισμός τον οποίο αισθάνονταν οι Βέλγοι εντός του ενιαίου Βασιλείου από τους Ολλανδούς. Η εγκαθιδρυμένη Προσωρινή Κυβέρνηση στις Βρυξέλλες διακήρυξε την δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους του Βελγίου στις 4 Οκτωβρίου 1830, επαναστατώντας εναντίον της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου των Κάτω Χωρών. Στις 20 Δεκεμβρίου 1830, οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις αναγνώρισαν την de facto ανεξαρτησία του Βελγίου. Ωστόσο, μόλις στις 19 Απριλίου 1839, η Συνθήκη του Λονδίνου, υπογεγραμμένη από τις Ευρωπαϊκές δυνάμεις, αναγνώρισε το Βέλγιο ως μια ανεξάρτητη και ουδέτερη χώρα. Wappers   Episodes from September Days 1830 on the Place de l’Hôtel de Ville in Brussels 300x202 - Ένα ταξίδι στις επαναστάσεις μέσα από την Τέχνη

Ο πίνακας αυτός φιλοτεχνήθηκε από τον Gustave Wappers. Παρατηρούμε ότι άνδρες και γυναίκες σχηματίζουν ένα ανάχωμα γύρω από μια θέση στους δρόμους μιας πόλης. Μια χαραγμένη τρίχρωμη σημαία (μαύρη, κίτρινη και κόκκινη) βρίσκεται στην κορυφή. Ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι ένας άνδρας στέκεται με ένα χαρτί στο χέρι του. Το πλήθος φέρει σπαθιά και όπλα στερεωμένα με ξιφολόγχη. Μία από τις γυναίκες που βρίσκονται στη βάση του λόφου λικνίζει ένα μωρό, και δύο γυναίκες και ένας γέρος θρηνούν για μια νεκρή νεαρή την οποία και κρατούν στην αγκαλιά τους. Ο μπλε ουρανός είναι συννεφιασμένος με γκρίζο καπνό.

Ρωσική Επανάσταση (1917)

Η Ρωσική Επανάσταση είναι μία πολύ πρόσφατη επανάσταση που στιγμάτισε τη νεότερη παγκόσμια ιστορία, και αφορά σε μια σειρά από μεγάλα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στη Ρωσία κατά το έτος 1917 και σφράγισαν πραγματικά την ιστορική πορεία της χώρας αυτής. Έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά γεγονότα της ανθρωπότητας. Η Φεβρουαριανή Επανάσταση και η Οκτωβριανή Επανάσταση είναι μέρος της Ρωσικής Επανάστασης,παρόλ’ αυτά αφορούν σε πολύ διαφορετικές διαστάσεις και δεν πρέπει να συγχέονται μεταξύ τους.

Russian Revolution Lennin Speech 300x184 - Ένα ταξίδι στις επαναστάσεις μέσα από την Τέχνη
Ρωσική Επανάσταση, άγνωστος Καλλιτέχνης.

Ο πίνακας αυτός, φιλοτεχνήθηκε από άγνωστο -μέχρι στιγμής- καλλιτέχνη και απεικονίζει τον Λένιν να μιλά στο πλήθος.

Κινεζική Επανάσταση (1911-1949)

Η Κινέζικη Επανάσταση του 1925-1927 παραμένει το μεγαλύτερο γεγονός της νεότερης ιστορίας, μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 στη Ρωσία. Πάνω στα Προβλήματα της Κινέζικης Επανάστασης συγκρούστηκαν τα βασικά ρεύματα του κομμουνισμού. Η επανάσταση ξεκίνησε με τη πτώση της δυναστείας των Μαντσού το 1912 και το τέλος της ήρθε με την εγκαθίδρυση του κομμουνισμού στην Κίνα.

chinese revolution Bao Jia 300x136 - Ένα ταξίδι στις επαναστάσεις μέσα από την Τέχνη
Huaihai Victory,1961, Bao Jia 1961

To be Loading…

Advertisements

0 comments on “Ένα ταξίδι στις επαναστάσεις μέσα από την Τέχνη

Απάντηση