Advertisements
Πρόσωπα The Activist Top Posts

Κατερίνα Γώγου: Η αντισυμβατική ηθοποιός, η μελαγχολική ποιήτρια

gvgou - Κατερίνα Γώγου: Η αντισυμβατική ηθοποιός, η μελαγχολική ποιήτρια

Προσπαθώ εδώ και ώρα να σκεφτώ μία καλή εισαγωγή για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά την θεωρώ τόσο περιττή καθώς η ζωή και η τέχνη, ειδικά όταν συμπίπτουν τόσο απόλυτα, δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις. Κλέβουν από μόνες τους όλη την αίγλη και την δόξα και απλά σε παρασύρουν στο αέναο ταξίδι τους. Αυτό ακριβώς ισχύει και στην περίπτωση του ανθρώπου εκείνου, για τον οποίο γράφτηκε αυτό το κείμενο. Θα αρκεστώ απλά στο ότι, υπάρχει η Ελλάδα του Ελύτη, του Σεφέρη, του Καβάφη.

Και υπάρχει και η Ελλάδα του Σιδηρόπουλου, του Άσημου, της Γώγου…

Η ηθοποιός

Γεννημένη την 1η Ιουνίου του 1940 η Κατερίνα Γώγου, ήδη από την ηλικία των 5 ετών ξεκίνησε την καριέρα της στο θεατρικό σανίδι χαρακτηριζόμενη, μάλιστα, ως παιδί-θαύμα. Μεγαλωμένη σε μία εποχή σκληρή για την χώρα (Κατοχή και Εμφύλιος), τα παιδικά της χρόνια υπήρξαν δύσκολα. Ωστόσο με την βοήθεια του πατέρα της σπούδασε υποκριτική σε μία από τις καλύτερες σχολές της εποχής, αυτή του Τάκη Μουζενίδη, ενώ παράλληλα πήρε πτυχίο και από τη σχολή χορού Πράτσικα Ζουρούδη και Βαρούτη.

τρελη τρελη 300x191 - Κατερίνα Γώγου: Η αντισυμβατική ηθοποιός, η μελαγχολική ποιήτρια

Η ποιήτρια

Η Γώγου όμως δεν υπήρξε απλά μία πολύ καλή ηθοποιός. Ήταν κατά βάση μία βαθιά σκεπτόμενη γυναίκα. Ένας άνθρωπος με ανησυχίες και έντονα συναισθήματα, τα οποία και είχε την ανάγκη να τα εξωτερικεύσει. Γι’ αυτό και μετέπειτα ασχολήθηκε με την συγγραφή ποιημάτων. Το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Τρία κλικ αριστερά» πούλησε πάνω από 40.000 αντίτυπα, αριθμός που μόνο ο Ελύτης και ο Ρίτσος τον έφταναν. Το βιβλίο μάλιστα μεταφράστηκε και στα αγγλικά και κυκλοφόρησε το 1983 στην Αμερική.

gogou2 1 300x200 - Κατερίνα Γώγου: Η αντισυμβατική ηθοποιός, η μελαγχολική ποιήτρια

Τα Εξάρχεια

Αντισυμβατική μέχρι το τέλος της ζωής της άνηκε στον αντιεξουσιαστικό χώρο και είχε συλληφθεί αρκετές φορές από την αστυνομία, ενώ παράλληλα συμμετείχε και σε πορείες. Η ίδια μαζί με τον Άσημο και τον Σιδηρόπουλο θεωρούνται «οι 3 Άγιοι των Εξαρχείων». Και οι 3 αγαπήθηκαν το ίδιο πολύ από τον κόσμο των Εξαρχείων, ο καθένας για τον δικό του λόγο.

gogou3 235x300 - Κατερίνα Γώγου: Η αντισυμβατική ηθοποιός, η μελαγχολική ποιήτρια

Η γυναίκα – Η μάνα

Μεγάλη αγάπη της ηθοποιού υπήρξε ο σύζυγός της Παύλος Τάσιος. Μαζί απέκτησαν την κόρη τους Μυρτώ, η οποία άθελά της έγινε η αιτία για να μπλέξει και η ίδια η Γώγου με τα ναρκωτικά. Η νεαρή Μυρτώ άρχισε να κάνει χρήση ουσιών  και η μητέρα της προσπάθησε να τη βοηθήσει να απεξαρτηθεί. Ωστόσο, δεν τα κατάφερε και τελικά παρασύρθηκε και η ίδια.

Το τέλος

Στις 3 Οκτωβρίου του 1993 η Γώγου θα βρεθεί νεκρή στο παλιό διαμέρισμα της μητέρας της, όπου είχε αποσυρθεί. Η αιτία του θανάτου της ήταν ένα «κοκτέιλ» χαπιών και αλκοόλ. Ήταν 53 ετών και το τέλος της για πολλούς ναι μεν σοκαριστικό αλλά λίγο-πολύ αναμενόμενο. Η Γώγου είχε αποφασίσει καιρό πριν πως είχε έρθει η ώρα για να φύγει…

Μερικοί στίχοι από τα ποιήματά της:

«Εμένα οι φίλοι μου είναι μαύρα πουλιά
πού κάνουν τραμπάλα στις ταράτσες ετοιμόρροπων σπιτιών
Εξάρχεια Πατήσια Μεταξουργείο Μέτς.
Κάνουν ότι λάχει.»
«Οι ρίζες είναι για να βγάζουμε κλαδιά, όχι για να επιστρέφουμε σε αυτές.»
«Γι΄αυτό και αν τύχει και με αγαπήσεις. πρόσεχε σε παρακαλώ πολύ πως θα με αγκαλιάσεις.
Πονάει εδώ. Κι εδώ. Κι εκεί. Μη! Κι εδώ. Κι εκεί.»
«Εντάξει. Δεν κλαίμε. Μεγαλώσαμε. Μόνο όταν βρέχει…»
«Ξέρω πως ποτέ δεν σημαδεύουνε στα πόδια. Στο μυαλό είναι ο Στόχος το νου σου ε;»
Advertisements

0 comments on “Κατερίνα Γώγου: Η αντισυμβατική ηθοποιός, η μελαγχολική ποιήτρια

Απάντηση