Advertisements
Άρθρα The politics

Το «Ναι» που αλλάζει τον παγκόσμιο χάρτη – Διεθνείς αντιδράσεις

ff1dba17 0ba5 4599 9bba d617203a9090 - Το «Ναι» που αλλάζει τον παγκόσμιο χάρτη - Διεθνείς αντιδράσεις

Οι Κούρδοι είναι ένας λαός της Μέσης Ανατολής που κατοικεί σε μια περιοχή που ονομάζεται «Κουρδιστάν». Το Κουρδιστάν εκτείνεται σε τέσσερις χώρες: τη νοτιοανατολική Τουρκία, το βόρειο Ιράκ, το δυτικό Ιράν και τη βόρεια Συρία.

Ιστορική αναδρομή…

Ο 20ος αιώνας σημαδεύτηκε από σημαντικές αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ασίας και της Μ. Ανατολής. Τα διεθνή οικονομικά συμφέροντα στράφηκαν σε αυτή την περιοχή όταν ανακαλύφθηκαν πλούσια κοιτάσματα πετρελαϊκών και χρυσοφόρων κοιτασμάτων.

Το Κουρδιστάν υπήρξε μια περιοχή διεκδικήσιμη από τη Δύση και την Ανατολή, με την ισχυρότερη διεκδικήτρια χώρα την Τουρκία. Ωστόσο, στις 10 Αυγούστου 1920, οπότε και υπογράφηκε η συνθήκη των Σεβρών, οι Ευρωπαίοι περιόρισαν την Τουρκία στην κεντρική και βόρεια Ανατολία. Στη συγκεκριμένη συνθήκη υπήρχαν δύο άρθρα, το 62 και τo 64, που προέβλεπαν την ίδρυση ανεξάρτητου Κουρδιστάν, το οποίο κάλυπτε μεγάλα τμήματα του πρότερου οθωμανικού Κουρδιστάν.

Η συνθήκη όμως αυτή ήταν γεμάτη «αν» και «εφόσον», καθιστώντας έτσι τις πολλές προσδοκίες των Κούρδων ανικανοποίητες.

Μετά την Μικρασιατική καταστροφή η Τουρκία έγινε ισχυρότερη πολιτικά και στρατιωτικά, γεγονός που την έκανε να υπερισχύσει απέναντι στους Ευρωπαίους σχετικά με τις διεκδικήσεις της για το Κουρδιστάν(και γενικότερα, από τις οποίες δεν απομακρύνθηκε ποτέ.

Αρμένιοι και οι Κούρδοι διαγράφτηκαν οριστικά από τo χάρτη. 

To 1925 ξέσπασε η εξέγερση στο τουρκικό Κουρδιστάν με σκοπό τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους. Από τότε ακολούθησαν πολλές εξεγέρσεις από τις οποίες δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα, τουλάχιστον ουσιαστικό. Το 1950 η δημιουργία του Ρ.Κ.Κ., του «Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν» και ο ένοπλος αγώνας υπήρξε το τελικό αποτέλεσμα των διαδοχικών αρνήσεων των τουρκικών εθνικιστικών κυβερνήσεων να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες τον κουρδικού λαού για πολιτιστική και πολιτική αυτονομία. Οι αναταραχές των προοδευτικών Κούρδων πολιτικών στην Τουρκία, από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 ως τις αρχές της δεκαετίας του ’60, συντέλεσαν στο σχηματισμό πολιτιστικών συλλόγων και οργανισμών. Ο οργανωμένος ακτιβισμός, που υπήρχε από τότε, πήρε ουσιαστικά αρκετές μορφές -ακόμα και πολιτισμικές- μέσω των οποίων οι Κούρδοι διεκδίκησαν και συνεχίζουν να διεκδικούν την πολιτισμική και πολιτική αυτονομία τους, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο από γεωγραφικής άποψης.

Ένα μεγάλο βήμα.. έγινε!

Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν, το οποίο διεξήχθη στις 25 Σεπτεμβρίου 2017, έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα για τους Κούρδους, με το 93% να ψηφίζει υπέρ της ανεξαρτησίας των Κούρδων από το Ιράκ. Ένα «Ναι» που προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις και αλλαγές στις αποχρώσεις του παγκόσμιου χάρτη.

Ωστόσο το αποτέλεσμα παρόλο που είναι δεσμευτικό για την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν, η νομιμότητά του απορρίφθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ.

Ο Saad al-Hadithi, εκπρόσωπος του ιρακινού πρωθυπουργού, δήλωσε πως «Οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το μέλλον του Ιράκ πρέπει να λάβει υπόψη τις συνταγματικές διατάξεις, είναι μια απόφαση του Ιράκ και όχι περιφερειακή στο να καθορίσει το μέλλον της πατρίδας μας, χωρίς κανένα κόμμα να μπορεί να καθορίσει το μέλλον του Ιράκ σε απομόνωση από τα άλλα».
Ενώ η κυβέρνηση του Ιραν ισχυρίστηκε ότι το μονομερές δημοψήφισμα είναι ασυμβίβαστο με το ιρακινό σύνταγμα και ότι «η αρχή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν είναι σαφής και υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και συνοχή του Ιράκ». Ο Ιρανός ανώτατος ηγέτης, Ali Khamenei, δήλωσε ότι «το Ιράν αντιτίθεται στη διεξαγωγή συνομιλιών για δημοψήφισμα για το διαχωρισμό του Ιράκ και θεωρεί εκείνους που τροφοδοτούν την ιδέα ως αντιπάλους της ανεξαρτησίας του Ιράκ».
Ερντογάν 300x158 - Το «Ναι» που αλλάζει τον παγκόσμιο χάρτη - Διεθνείς αντιδράσεις
Τούρκος Πρόεδρος
Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα δηλώθηκαν από την τουρκική πλευρά. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοίνωσε ότι η απόφαση της ιρακινής Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης να διεξαγάγει δημοψήφισμα ανεξαρτησίας ήταν ένα «σοβαρό λάθος». Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan, δήλωσε ότι το δημοψήφισμα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός, το χαρακτηρίζει ως απειλή για την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και εκφράζει τη λύπη του γι ‘αυτό. Με τον ίδιο να δηλώνει μετά το δημοψήφισμα «Μια βραδιά μπορεί ξαφνικά να έρθουμε. Ο στρατός της Τουρκίας δε μετέβη στα σύνορα στο Σιλόπι άσκοπα. Δε θα επιτρέψουμε επ’ ουδενί λόγω τρομοκρατικό κράτος στα σύνορά μας».
αρχείο λήψης - Το «Ναι» που αλλάζει τον παγκόσμιο χάρτη - Διεθνείς αντιδράσεις
Πρόεδρος περιφερειακής Κουρδικής κυβέρνησης.
Ξεκάθαρος ήταν όμως και ο Πρόεδρος της τοπικής κουρδικής κυβέρνησης, Μασούντ Μπαρζάνι: «Ο λόγος που καταλήξαμε σε αυτό το δημοψήφισμα είναι γιατί μόνο μέσα από την ανεξαρτησία θα διασφαλίσουμε το μέλλον μας χωρίς τις βιαιότητες που έχουμε υποστεί στο παρελθόν». 

Οι Κούρδοι στους δρόμους

«Σήμερα επιτέλους γίναμε έθνος», είπε ο Κάνο Ντάρβες στην Telegraph, επιδεικνύοντας το μελάνι στο δάχτυλό του, από τη συμμετοχή του στο δημοψήφισμα. «Μαχόμασταν για πάνω από 100 χρόνια για αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε ο 77χρονος.

kurds.25.9.2 300x200 - Το «Ναι» που αλλάζει τον παγκόσμιο χάρτη - Διεθνείς αντιδράσειςΜε σημαίες στα χέρια τους, ρίχνοντας πυροτεχνήματα και τραγουδώντας, οι Κούρδοι βγήκαν στους δρόμους, πανηγυρίζοντας για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Οι περισσότεροι από αυτούς, χαρακτήριζαν τη Δευτέρα ως την καλύτερη ημέρα της ζωής τους. Στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν- που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από Ιράν, Ιράκ, Τουρκία και Συρία- μετείχε το 78% των εκλογέων.

ap 17268537443058 1506405059 300x204 - Το «Ναι» που αλλάζει τον παγκόσμιο χάρτη - Διεθνείς αντιδράσεις

kurds.25.9.1 300x200 - Το «Ναι» που αλλάζει τον παγκόσμιο χάρτη - Διεθνείς αντιδράσεις

Advertisements

0 comments on “Το «Ναι» που αλλάζει τον παγκόσμιο χάρτη – Διεθνείς αντιδράσεις

Απάντηση