Advertisements
Πρόσωπα The Activist

Νίκος Καζαντζάκης: Πρώτα «Ελεύθερος» και μετά συγγραφέας

new - Νίκος Καζαντζάκης: Πρώτα «Ελεύθερος» και μετά συγγραφέας
Όταν διαβάζεις για πρώτη φορά την «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη, αναρωτιέσαι αν όλα αυτά μπορεί να έχουν γραφτεί από ανθρώπινο ον. Ένα παράξενο δέος σε καταβάλει καθόλη τη διάρκεια της ανάγνωσης, αίσθημα που ταιριάζει περισσότερο σε κείμενα που έχουν γραφτεί για τον Θεό.
Κι όμως, τι και αν ο Καζαντζάκης πολεμήθηκε από την Εκκλησία όσο κανένας άλλος όμοιος του, αποφάσισε να μην υπακούσει σε κανένα «θεϊκό» κανόνα, παρά μόνο σε έναν δικό του, στο χρέος που είχε, να παλέψει με το σκοτάδι για να βρει το φως.

Ο Νίκος Καζαντζάκης, γεννημένος στο Ηράκλειο Κρήτης, ήταν συγγραφέας, δημοσιογράφος, πολιτικός, μουσικός, ποιητής και φιλόσοφος, με πλούσιο λογοτεχνικό, ποιητικό και μεταφραστικό έργο. Αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες και ως ο περισσότερο μεταφρασμένος παγκοσμίως.

Βέβαια, η μεγάλη δημοτικότητά του οφείλεται κυρίως στην απόδοση των έργων του «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» και «Ο Τελευταίος Πειρασμός». Κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο σεβαστούς από το λαό και πλέον αναγνωρισμένους στο εξωτερικό συγγραφείς.

«Δεν υπάρχει άλλος Νεοέλληνας συγγραφέας που να έχει τόσο πολύ υβρισθεί, προπηλακισθεί, διαβληθεί, συκοφαντηθεί, για διάφορα ζητήματα, όπως ο Νίκος Καζαντζάκης. Ουδένα αυτός ο άνθρωπος έβλαψε. Και, όμως, κατά περιόδους όλοι απάνω του επέπεσαν. Γύρω από τον Καζαντζάκη πλέκτηκε μια τερατώδης μυθολογία, για ό,τι έκανε και για ό,τι δεν έκανε, για ό,τι έπρεπε να κάνει και δεν το έκανε και ούτω καθ’ εξής. Σαν να τον είχαν βάλει κάτω από μικροσκόπιο. Και έβλεπαν ό,τι ήθελαν να βλέπουν και έλεγαν ό,τι ήθελαν να πουν».

Ο Νίκος Καζαντζάκης υπήρξε πολυγραφότατος. Ασχολήθηκε σχεδόν με κάθε είδος λόγου, ποίηση (δραματική, επική, λυρική), δοκίμιο, μυθιστόρημα (στα Ελληνικά και στα Γαλλικά), ταξιδιωτικές εντυπώσεις, αλληλογραφία, παιδικό μυθιστόρημα, μετάφραση (από τα Αρχαία Ελληνικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Αγγλικά, Γερμανικά και Ισπανικά), κινηματογραφικά σενάρια, ιστορία, σχολικά βιβλία, παιδικά βιβλία (διασκευή και μετάφραση), λεξικά (γλωσσικά και εγκυκλοπαιδικά), δημοσιογραφία, κριτική, αρθρογραφία.

nikos kazantzakhs mia astraph h zwh mas ma prolavainoume - Νίκος Καζαντζάκης: Πρώτα «Ελεύθερος» και μετά συγγραφέας

«Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο. Καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο. Το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή».

Αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα έργα του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα, η «Ασκητική» μιλάει για τη μάχη του ανθρώπου με τις δυνάμεις της υλικής, πνευματικής και ηθικής φθοράς και την ανάδειξη εκείνων των ικανοτήτων και αρετών που τον ωθούν να μάχεται, να δημιουργεί και να ελπίζει.

Ο ίδιος ο Νίκος Καζαντζάκης το θεωρούσε ως «τον σπόρο, από όπου βλάστησε όλο το έργο του» και υποστήριζε ότι «η “Ασκητική” είναι μια κραυγή και όλο το έργο του ένα σχόλιο, που μεταφέρει την αγωνία του να ξεπεράσει τα σύνορα του νου, τα φαινόμενα, και να λύσει το μυστήριο της ύπαρξης».

nikos kazantzakis - Νίκος Καζαντζάκης: Πρώτα «Ελεύθερος» και μετά συγγραφέας

Μπορεί ακόμη και σήμερα το συγγραφικό του έργο να συνεχίζει να διχάζει κριτικούς και επαγγελματίες του χώρου, ως προς την σπουδαιότητα του, παρόλα αυτά ο Νίκος Καζαντζάκης κατάφερε να είναι ο μοναδικός καλλιτέχνης που μπόρεσε μέχρι και στον θάνατο του να αποδώσει, μέσα σε μόνο μια φράση, την ουσιαστική σημασία της ελευθερίας!

Στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη χαράχτηκε, όπως το θέλησε ο ίδιος, η επιγραφή:

«Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος»

Κάποτε είπε…

  1. Μια αστραπή η ζωή μας… μα προλαβαίνουμε
  2. Όταν πιστεύουμε σε κάτι ανύπαρκτο με πάθος, τελικά το δημιουργούμε. Ό,τι δεν συνέβη ποτέ, είναι ότι δεν ποθήσαμε αρκετά
  3. Πρέπει να γίνεις εσύ ήλιος για να φωτίσεις τους σβησμένους ήλιους των άλλων
  4. Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπές μέσα
  5. Αν έστω και ένα παιδί σε κάποια άκρη του κόσμου πεθαίνει από την πείνα ή από τον πόλεμο τότε ο πολιτισμός μας έχει αποτύχει οικτρά
Advertisements

0 comments on “Νίκος Καζαντζάκης: Πρώτα «Ελεύθερος» και μετά συγγραφέας

Απάντηση