Advertisements
Κοινωνία Συνεντεύξεις The Activist

Χρήστος Ρούσσος: Στο όνομα του σωφρονισμού… το «σοπάκι»

Χρήστος Ρούσσος 4 - Χρήστος Ρούσσος: Στο όνομα του σωφρονισμού... το «σοπάκι»

Άνοιξε η πόρτα και ακούστηκε «Ελάτε, ελάτε! Εδώ μένω». Αμέσως, αντικρίσαμε έναν πραγματικά χαμογελαστό άνθρωπο. Ο Χρήστος Ρούσσος, γνωστός και ως «Άγγελος» από την ομώνυμη ταινία (που δεν εκφράζει την πραγματικότητα όπως είναι) δέχθηκε να μας μιλήσει.

Ένας άνθρωπος που υπήρξε θύμα κοινωνικής καταπίεσης, θύμα των ΜΜΕ και θύμα του ίδιου του του εαυτού με υψηλή αίσθηση της προσωπικής ευθύνης του κάθε πολίτη και του εθελοντισμού.

Ο Χρήστος Ρούσσος έγινε γνωστός τo 1976 οπότε και δολοφόνησε, σε ηλικία 19 χρονών, τον σύντροφό του Ανέστη Παπαδόπουλο, ο οποίος του ασκούσε πιέσεις για να βγει στην πορνεία. Η ιστορία του συγκίνησε αλλά και παρακίνησε τότε πολύ κόσμο σε ολόκληρο τον πλανήτη υπέρ του, ο οποίος αγωνιζόταν μέσα από τις φυλακές για την αποφυλάκιση του και μείωση της ποινής.

«Είχαμε πολύ «σοπάκι», ξύλο δηλαδή, βασανιστήρια, απομονώσεις, ψυχολογική βία, και ότι άλλα «ωραία» που διαμόρφωναν την ψυχολογία ενός μικροκλεφτάκου να γίνει αδίστακτος κακοποιός, από αντίδραση για την βία που ασκήθηκε πάνω του στο διάστημα της κράτησης του, στο όνομα του σωφρονισμού».

Χρήστος Ρούσσος 4 300x187 - Χρήστος Ρούσσος: Στο όνομα του σωφρονισμού... το «σοπάκι»

Πιστεύετε ότι το σύστημα στις φυλακές της Ελλάδας (αλλά και αλλού) είναι πράγματι σωφρονιστικό;

Εγώ έζησα αυτό εδώ στην Ελλάδα. Για αυτό μπορώ να μιλήσω και σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να πω ότι το σωφρονιστικό σύστημα, έτσι όπως λειτουργεί στην πρακτική εφαρμογή του, έχει σωφρονιστική ανταπόδοση στον κρατούμενο. Όποιος υποστηρίζει το αντίθετο,  απλά δεν ξέρει τι του γίνεται.

»Θα σας πω μόνο αυτό: Ο παλαιότερος σωφρονιστικός κώδικας που ψηφίστηκε επί Χούντας και ήταν σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι το 90′ ,οπότε και αποφυλακίστηκα, προέβλεπε την ύπαρξη καθηγητή μουσικής προκειμένου να διδάσκει στους κρατούμενους. Καθηγητής τέτοιος ούτε καν έξω από την φυλακή πέρασε, όπως και πολλά άλλα θετικά που αναφέρονταν στον Σ.Κ. δεν εφαρμόστηκαν ποτέ . Αντίθετα είχαμε πολύ «σοπάκι», ξύλο δηλαδή, βασανιστήρια, απομονώσεις, ψυχολογική βία, και ότι άλλα «ωραία» που διαμόρφωναν την ψυχολογία ενός μικροκλεφτάκου να γίνει αδίστακτος κακοποιός, από αντίδραση για την βία που ασκήθηκε πάνω του στο διάστημα της κράτησης του, στο όνομα του σωφρονισμού.

Τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά τώρα, αλλά και πάλι δεν επιδιώκεται κανενός είδους σωφρονιστική Χρήστος Ρούσσος - Χρήστος Ρούσσος: Στο όνομα του σωφρονισμού... το «σοπάκι»πρακτική και μεθόδευση ομαλής κοινωνικής επανένταξης. Οι φυλακές απλά λειτουργούσαν και λειτουργούν ως αποθήκες ανθρώπων. Όταν σε αποσύρουν από την κοινωνία για κάποιο αδίκημα που έκανες σε βάζουν στην αποθήκη ως «άχρηστο αντικείμενο», έτσι είναι οι φυλακές.  Σε αποθηκεύουν και σε επαναφέρουν στην κοινωνία με την λήξη της ποινής.

Και σε επαναφέρουν όχι σωφρονισμένο, όχι ως άτομο που έχει κατανοήσει την παραβατικότητα του. Όχι ως άτομο που έχει βοηθηθεί ουσιαστικά να ξεπεράσει το πρόβλημα του. Και βέβαια δεν έχει  υπάρξει μέριμνα επανένταξης που του εξασφαλίζει προϋποθέσεις για μια έντιμη και νομοταγή διαβίωση. Αν μιλάμε για έναν «κλεφτάκο», ας πούμε, που μπήκε φυλακή και δεν υπάρχει η μέριμνα εξάλειψης του προβλήματος που τον έκανε «κλεφτάκο».

21908824 1989201021310741 1499021349 o 225x300 - Χρήστος Ρούσσος: Στο όνομα του σωφρονισμού... το «σοπάκι»Στο ποίημα σας «Μια κραυγή» περιγράφετε:
»Με την απογείωση κάθε αεροπλάνου βρίσκουμε ευκαιρία να κραυγάσουμε / Εδώ είμαστε φυλακισμένοι, τριγυρισμένοι συρματόπλεγμα πυκνό μ’αγκάθια/ κάγκελα παντού και ώχρα ντουβάρια / Οι φύλακες γίναν απάνθρωποι για μας / πολλές φορές βασανιστές / που κάνουν τη ζωή μας κόλαση».

Πως θεωρείτε πως θα έπρεπε να είναι οι φυλακές; Είναι πράγματι το κτίριο ο «βασανιστής» ; Πως αλλιώς θα μπορούσε να ‘ναι;

Νομίζω στο βιβλίο μου «Ποιητικές Αποδράσεις» εξηγώ ότι η φυλακή βρισκόταν κάπου κοντά σε αεροδρόμιο και όταν υπήρχε μεγάλος θόρυβος από τις προσγειώσεις ή τις απογειώσεις ήταν μια ευκαιρία να φωνάξει κάποιος κρατούμενος και να καλύψει την κραυγή του ο θόρυβος του αεροπλάνου.

Αυτή η κραυγή ήταν κραυγή εκτόνωσης και αποφόρτισης. Σε άλλη περίπτωση, αν έβαζες μια φωνή και ακούγονταν ή στην απομόνωση θα σε πήγαιναν ή στον ψυχίατρο.

Όσον αφορά τις φυλακές, νομίζω πως ωραίες και ιδανικές φυλακές δεν υπάρχουν. Συγκεκριμένα, πιστεύω πως ό,τι σε εμποδίζει να είσαι ελεύθερος είναι αποτρόπαιο. Οι φυλακές δημιουργήθηκαν για να προστατεύεται το κοινωνικό σύνολο από τα παραβατικά άτομα και είναι αποθηκευτικοί χώροι ανθρώπων, οπότε μια αποθήκη όπως και να το κάνουμε δεν είναι χώρος αναψυχής. Ωστόσο, ένα αρχιτεκτονικό μοντέλο ιδανικής φυλακής δεν έχω στο μυαλό μου, αλλά θα μπορούσαν οι φυλακές να είχαν κατασκευαστεί έτσι ώστε η αρχιτεκτονική τους δομή να μην είναι ψυχοπλακωτική.

Ξέρετε, δεν είναι μόνο τα τσιμέντα και τα κάγκελα και οι βαριές αμπάρες που κάνουν απάνθρωπες τις συνθήκες, είναι και η υπηρεσία, το προσωπικό της φυλακής, ο φύλακας με την συμπεριφορά του. Είναι η βία σε κάθε μορφή που ασκείται στον κρατούμενο. Έτσι έχουμε έναν συνδυασμό κτιρίου και συμπεριφοράς των φυλάκων που και τα δυο μαζί δημιουργούν μια κόλαση.

Χρήστος Ρούσσος 200x300 - Χρήστος Ρούσσος: Στο όνομα του σωφρονισμού... το «σοπάκι»Τι αποκομίσατε από την παραμονή σας στη φυλακή;

Πολλές-πολλές εμπειρίες. Ζυμώθηκα με ανθρώπους και χαρακτήρες, έμαθα να αγωνίζομαι μεθοδικά και αποκόμισα κέρδος φέρνοντας αντίσταση στο σωφρονιστικό σύστημα. Προστατεύοντας εμένα και τον χαρακτήρα μου να μείνει αλώβητος και ανεπηρέαστος από αυτό το ελεεινό Σωφρονιστικό Σύστημα που τον «φτωχοκλεφτάκο» τον διαμορφώνει σε αδίστακτο κακοποιό. Εκμεταλλεύτηκα τον απεριόριστο χρόνο δημιουργικά, απέκτησα γνώσεις διαβάζοντας πολύ,  ζωγράφισα, έγραψα.

Πιστεύετε πως ο δικός σας προσωπικός αγώνας μέσα από τις φυλακές, για τη δική σας «δικαιοσύνη» ήταν άδικος; Βρήκε πραγματικό αντίκρισμα;

Υπάρχουν δυο αγωνιστικά σκέλη. Το ένα είναι ο αγώνας μου για κοινά θέματα που αφορούσαν στις συνθήκες κράτησης και διαβίωσης μέσα στις φυλακές. Το άλλο σκέλος είναι ο αγώνας μου για εμένα. Για την απόδοση δικαιοσύνης που δεν μου αποδόθηκε από τα στρατοδικεία που με δίκασαν.

Κανένας αγώνας, όταν έχει ένα λογικό και δίκαιο αίτημα, δεν είναι άδικος και δεν μένει χωρίς αντίκρισμα. Όσον αφορά στους αγώνες μου για κοινά θέματα είχαν αντίκρισμα, γιατί διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες κράτησης και διαβίωσης, σίγα-σιγά παρατηρούσαμε να γίνονται αλλαγές και βελτιώσεις.

Οι αγώνες μου, με καταγγελίες για τα βασανιστήρια στις φυλακές και η έκδοση του βιβλίου μου «Φυλακές Αλικαρνασσού, Κέρκυρας βασανισμοί κρατουμένων» κατάφεραν να γίνουν ασπίδα προστασίας για τους συγκρατούμενους τότε. Όσον αφορά τον προσωπικό μου αγώνα, για μένα, για το θέμα της μείωσης της ποινής μου και εδώ υπήρξε θεμιτό αποτέλεσμα.

Χρηστος Ρουσσος 300x225 - Χρήστος Ρούσσος: Στο όνομα του σωφρονισμού... το «σοπάκι»
Ο Χρήστος Ρούσσος σήμερα.

Ο αγώνας έληξε επιτυχώς και έγινε  παρακαταθήκη, ώστε την κατάλληλη περίοδο ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, να μου απονέμει χάρη. Έτσι μειώθηκε η ποινή μου και μπόρεσα να αποφυλακιστώ.

Επομένως, βγαίνει το συμπέρασμα, γενικότερα, ότι όποιος για λογικά και δίκαια αιτήματα  αγωνίζεται σθεναρά και με αποφασιστικότητα βρίσκει το ανάλογο αντίκρισμα.

 

Υπήρξε κάποια θετική αλλαγή σε εσάς; πχ. στον χαρακτήρα σας;

Ο χαρακτήρας μου είχε θετικά στοιχειά πριν την φυλακή. Προσπάθησα να τον προστατέψω και να μην αφήσω το «σωφρονιστικό» τους σύστημα να τον επηρεάσει αρνητικά. Αν έγιναν αλλαγές θα μπορούσα να πω, ότι ο απεριόριστος χρόνος στην φυλακή αξιοποιήθηκε από μένα δημιουργικά, με πολύ διάβασμα που αυτό ωρίμασε περισσότερο την κριτική μου ματιά και σκέψη.

Ποιο το εθελοντικό σας έργο από την ημέρα της αποφυλάκισης σας;

Το εθελοντικό μου έργο, αν θα μπορούσαμε να το πούμε έτσι, ήταν ότι σε κάθε συνέντευξη που με καλούσαν πρόβαλα τα προβλήματα στις φυλακές και ήμουν καταγγελτικός για το ανύπαρκτο σωφρονιστικό σύστημα και τις κακές συνθήκες κράτησης και διαβίωσης.

Χρηστος Ρουσσος 2 225x300 - Χρήστος Ρούσσος: Στο όνομα του σωφρονισμού... το «σοπάκι»
Ο Χρήστος Ρούσσος σήμερα.

Τώρα σχετικά με άλλες εθελοντικές δραστηριότητες, είχα και έχω πολλές, κυρίως με περιβαλλοντικά θέματα χωρίς να είμαι οργανωμένος  κάπου για ομαδική δραστηριότητα με οργανώσεις, συλλόγους και διάφορα τέτοια.

Δεν είμαι αδρανής πολίτης, έχω κάνει δενδροφυτεύσεις, αγοράζοντας μάλιστα και τα δέντρα με δικά μου χρήματα, καθαρισμούς, βοήθεια σε ανθρώπους, βοήθεια σε ζώα, καθαρίζω το παρκάκι της γειτονιάς μου κ.λ.π. αλλά πάντα λειτουργούσα και λειτουργώ μόνος.

Σε κάποιες περιπτώσεις είμαι αρνητικός σε οργανωμένες εκδηλώσεις εθελοντισμού π.χ. δεν έγινα εθελοντής στους Ολυμπιακούς αγώνες, γιατί θεώρησα ότι η ολυμπιακή επιτροπή εκμεταλλεύτηκε τον πατριωτισμό, το φιλότιμο και τις ευαισθησίες των εθελοντών που συμμετείχαν. Λέω εκμετάλλευση γιατί δεν μπορεί να τσεπώνουν άλλοι εκατομμύρια και άλλοι να δουλεύουν και να μην παίρνουν τίποτα.

Πόσο βοήθησε εσάς ο εθελοντισμός; Τι αποκομίσατε από αυτόν;

Ο εθελοντισμός βοηθάει στο να έχεις, καταρχήν, μια δημιουργική ασχολία προσφοράς προς το κοινό καλό και αυτό που παίρνεις είναι μια βαθιά ικανοποίηση που είσαι ευαισθητοποιημένο και ενεργό μέλος της κοινωνίας. Όλο αυτό  δημιουργεί μια ψυχική ανάταση και πληρότητα.

Παρατηρήσαμε ότι τα ΜΜΕ είχαν ασχοληθεί με την δική σας περίπτωση σε απίστευτο βαθμό. Ποια η γνώμη σας για τα ΜΜΕ τότε αλλά και σήμερα;

Πρωτοσέλιδα 300x182 - Χρήστος Ρούσσος: Στο όνομα του σωφρονισμού... το «σοπάκι»Το να είναι ένα μέσον προσεκτικό, αντικειμενικό και να μην εκμεταλλεύεται πράγματα και καταστάσεις, και κυρίως ανθρώπους, αυτό είναι πολύ τιμητικό για το μέσον.  Τα ΜΜΕ αναμφισβήτητα είναι σπουδαία εργαλεία ενημέρωσης και διαπαιδαγώγησης. Όταν λειτουργούν με απόλυτο σεβασμό, τηρώντας τους δεοντολογικούς κανόνες και αποσκοπούν στην έγκυρη και έγκριτη ενημέρωση μπορούν να κάνουν και να διαπαιδαγωγήσουν σωστά και αντικειμενικά.

Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι πάντα ιδανικά γιατί μεσολαβούν πολύ παράγοντες ώστε το εκάστοτε Μέσο για διάφορες σκοπιμότητες και συμφέροντα να μην έχει την διαύγεια και την αντικειμενικότητα που πρέπει. Στην δική μου περίπτωση όντως τα ΜΜΕ περιορισμένα τότε, είχαν ασχοληθεί πάρα πολύ.Πρωτοσέλιδα 2 300x269 - Χρήστος Ρούσσος: Στο όνομα του σωφρονισμού... το «σοπάκι»

Στην πλειοψηφία τους προσέγγιζαν το θέμα μου με σεβασμό και με ανθρωπιά. Υπήρξαν και μέσα που χειρίστηκαν το θέμα μου με χυδαίο ή ρατσιστικό τρόπο, αντιμετωπίζοντας με με ιδιαίτερη σκληρότητα, χυδαιότητα και απανθρωπιά, η υπερέβαλαν ή ήταν ανακριβή. Βέβαια, αυτό συμβαίνει σχεδόν πάντα όταν αυτός που είναι το επίκεντρο ενός θέματος και ο ίδιος δεν έχει  ζωντανό λόγο ή δεν έχει αποτυπωθεί ο λόγος του με ακρίβεια.

Εγώ θα παραμερίσω ό,τι αρνητικό συνέβη εις βάρος μου από τα ΜΜΕ, για να πω ότι τα μέσα στην πλειοψηφία τους, για την περίπτωση μου υπήρξαν πολύ βοηθητικά. Έκαναν γνωστά τα θέματα μου δημιουργώντας ένα θετικό κλήμα ώστε να εκδηλωθεί μια μαζική συμπαράσταση υπέρ μου όταν χρειάστηκε.

Σας απασχολεί η πολιτική κατάσταση της χώρας;

Νομίζω πως κάθε πολίτη πρέπει να τον απασχολεί, να τον προβληματίζει και να αγωνίζεται ενάντια στις πολιτικές που του κάνουν την ζωή δύσκολη. Εγώ δεν είμαι κάπου αλλού, είμαι εδώ, είμαι πολίτης και δεν είμαι του καναπέ. Είμαι παρών όπου  πρέπει να είμαι.

Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση είμαι αυτόνομος με την έννοια, ότι δεν είμαι οργανωμένος κάπου, δεν είμαι οπαδός, γιατί δεν θέλω να είμαι κατευθυνόμενος ως μονάδα σε κατευθυνόμενο κοπάδι. Εντούτοις, πάρα την ακομμάτιστη ανεξαρτησία μου, κυρίαρχα κόμματα κατά καιρούς, είτε άμεσα είτε έμμεσα, είχαν συμπαραταχτεί στον αγώνα μου και μεμονωμένοι πολιτικοί υποστήριξαν την προσπάθεια μου για επαγγελματική αποκατάσταση.

Ορισμένα ΜΜΕ με εκμεταλλεύτηκαν. Όμως μέσω αυτών βρήκα δουλειά όταν αποφυλακίστηκα. Ένα πρωτοσέλιδό, με τη φωτογραφία μου και έναν σωστό τίτλο, αρκούσε.

Ο «Άγγελος» στην κόλαση της ανεργίας 225x300 - Χρήστος Ρούσσος: Στο όνομα του σωφρονισμού... το «σοπάκι»

Πως κρίνετε την κατάσταση της LGBT κοινότητας στη χώρα μας;

Βλέποντας ένα ανοιχτό πλάνο θα μπορούσα να πω, συγκρίνοντας το παρελθόν με το τώρα, ότι τα gay πράγματα  διαχέονται και ενσωματώνονται στο κοινωνικό σύνολο αποκτώντας όλο και περισσότερο έδαφος αποδοχής. Όμως έχουμε ένα δρόμο μακρύ και δύσκολο και ακόμα δεν έχουμε τερματίσει για να πούμε ότι όλα είναι καλά και ωραία. Όπως υπάρχει εξέλιξη σε πολλούς τομείς έτσι και τα ζητήματα της gay κοινότητας εξελίσσονται θετικά προς μια κατεύθυνση για κατάκτηση περισσοτέρων ελευθεριών και κοινωνικών κατακτήσεων, ώστε σιγά-σιγά να φτάσουμε στο ζητούμενο αποτέλεσμα της πλήρους ισοτιμίας και ισονομίας.

Βέβαια υπάρχουν δυσκολίες. Υπάρχουν αντιδράσεις από άλλες κοινωνικές ομάδες. Μην ξεχνάμε πως η ελληνική κοινωνία δεν είναι τόσο ώριμη και ανεκτική να δεχτεί αλλαγές και πράγματα που πριν κάποια χρόνια ήταν αξεπέραστα ταμπού. Για όλα χρειάζεται υπομονή, επιμονή και αγώνα. Είμαι σίγουρος πως η gay κοινότητα είναι προς αυτήν την κατεύθυνση. Κερδίζονται βήμα βήμα κατακτήσεις όπως ας πούμε, το σύμφωνο συμβίωσης που ταχτοποιεί πολλά κοινωνικά θέματα μεταξύ συντρόφων του ιδίου φύλου.

Πρόσφατα έγινε στην Αθήνα το gay pride. Ποια η στάση σας απέναντι στο pride;

To gay pride είναι πλέον ένας θεσμός, μια γιορτή, που εκφράζει την ελευθερία, την διαφορετικότητα. Ωστόσο δεν λείπουν οι αρνητικές ή οι αντικρουόμενες απόψεις και γνώμες, ακόμα και μέσα στους κόλπους της gay κοινότητας. Αλλά εντάξει, λογικό είναι να υπάρχουν διαφορές απόψεις, γνώμες, ιδέες, αισθητικές. Μέσα στην φιέστα του gay pride πιστεύω πως χωράνε όλοι και όλα που εκφράζουν ελευθερία, αγάπη, ειρήνη, αλληλεγγύη, φιλία, ότι αγκαλιάζει την διαφορετικότητα σε κάθε επίπεδο.

Πέραν όμως από τις όποιες διαφορετικές γνώμες και απόψεις που υπάρχουν στους κόλπους της κοινότητας για το gay pride, έχουμε και τους εξωγενείς παράγοντες αυτούς τους παθιασμένους και φανατικούς πολέμιους, με τον μισαλλόδοξο ρατσιστικό λόγο. Προεξέχοντες είναι αυτοί της εκκλησιάς και οι φασίστες ,αυτοί οι ανεγκέφαλοι τραμπουκοαλήτες. Έχω και εγώ τις αντιρρήσεις μου για κάποια πράγματα, π.χ. δεν μου αρέσει εκείνο ή το άλλο ή θα μπορούσαν κάποια πράγματα να γίνουν διαφορετικά και τέτοια, αλλά καταλαβαίνω άλλωστε δεν είναι δυνατόν να αρέσουν όλα σε όλους.

Από εκεί και πέρα, σημασία έχει η μαζικότητα, το παρόν στην εκδήλωση που όλοι μαζί θα γινόμαστε μια μεγάλη δύναμη, έστω αυτήν την μέρα. Να ξέρετε ότι στο gay pride δεν έρχεται όλος ο gay πληθυσμός. Εντούτοις ο κόσμος που παρίσταται είναι πολύς και φέτος που έγινε στην πλατεία Συντάγματος, ήταν πολύ περισσότερος από κάθε άλλη φορά. Αφού να σκεφτείτε, κάποιοι νοσταλγήσαμε τα προηγούμενα gay pride, γιατί μαζευόμαστε λιγότεροι και βρισκόμασταν ποιο εύκολα αναμεταξύ μας, βλεπόμασταν.

Στην Πλατεία Συντάγματος «χαθήκαμε». Όμως, ναι! Είναι πολύ καλό που κάθε χρόνο είμαστε και περισσότεροι γιατί δείχνει πως όλο και περισσότεροι βγαίνουν από το καβούκι τους, ξεμουδιάζουν και παρουσιάζονται σε ένα δημόσιο χώρο. Άλλωστε ένας από τους στόχους του gay pride είναι και αυτός, η απελευθέρωση, η εξωστρέφεια, η τόλμη, να μην ντρέπεται και να μην φοβάται κανένα gay άτομο για αυτό που είναι και να το υπερασπίζεται με περηφάνια.

Φέτος μετά τις εκδηλώσεις της πορείας, επέστρεψα σπίτι μου και με έπιασε μελαγχολία, γιατί σκέφτηκα ότι μετά την γιορτή, μετά το σβήσιμο των προβολέων, πολλοί από αυτούς που ήταν εκεί και χαιρόντουσαν με αυτή την μαζικότητα και την αίσθηση ελευθερίας να εκφραστούν όπως ήθελαν, θα είναι μόνοι και αναρωτήθηκα: «Μετά το gay pride τι; Τι γίνεται για να μην είναι και να μην αισθάνεται κανείς μόνος;».

Κάποιοι αποκαλούν το gay pride καρναβάλι, ότι κάποιοι προκαλούν και προσβάλουν με την ενδυματολογική τους παρουσία ή με την γύμνια τους.

Αυτοί οι κάποιοι ανέφερα ποιοι είναι. Όταν υπάρχει λοιπόν, Μητροπολίτης που κάνει αγρυπνίες κατά του pride, όταν υπάρχουν άλλοι Μητροπολίτες που εκφράζουν τον πιο ακραίο και μισαλλόδοξο λόγο, που δεν έχει καμία σχέση με την αγάπη που πρεσβεύει ο χριστιανισμός, όταν αυτοί οι σκοταδιστές αρχιερείς βγάζουν μίσος και χολή για τα gay άτομα αποκαλώντας μας, ανήθικους και ανώμαλους, όταν δεχόμαστε λεκτική βία με κατάρες και αναθέματα από τους μικρόψυχους φανατικούς θρησκόληπτους  και όταν υπάρχουν φασιστοειδή με συμπεριφορές λεκτικής και σωματικής βίας, το pride αντιπαρατίθεται σε αυτούς και απαντά με αγάπη, ελευθερία και πολυχρωμία, γιατί ο κόσμος γύρο μας δεν είναι μαύρος αλλά πολύχρωμος.

Στα μάτια των στενοκέφαλων, ζηλόφθονων, μικρόψυχων, που δεν αντιλαμβάνονται ότι έχει δικαίωμα ο καθένας να είναι όπως του αρέσει και να ντύνεται, επίσης κατά πως επιθυμεί το pride θα φαντάζει ως καρναβάλι.

Σε τέτοιες συμπεριφορές θα είμαστε πάντα μαχητικοί, απαντώντας πάντα με την υπεράσπιση του συνταγματικού δικαιώματος που έχει ο κάθε πολίτης στην ελεύθερη έκφραση και την ελευθερία ενδυματολογικής προτιμήσεως, εφόσον δεν υπάρχει νομοθεσία που να καθορίζει εκφραστικά και ενδυματολογικά στάνταρ.

Μερικοί πίνακες του Χρήστου Ρούσσου:

εργο 3 222x300 - Χρήστος Ρούσσος: Στο όνομα του σωφρονισμού... το «σοπάκι»

 

εργο 2 208x300 - Χρήστος Ρούσσος: Στο όνομα του σωφρονισμού... το «σοπάκι»

 

εργο 4 208x300 - Χρήστος Ρούσσος: Στο όνομα του σωφρονισμού... το «σοπάκι»

 

Μερικά κοσμήματα του Χρήστου Ρούσσου:

εργο 7 225x300 - Χρήστος Ρούσσος: Στο όνομα του σωφρονισμού... το «σοπάκι»εργο 6 225x300 - Χρήστος Ρούσσος: Στο όνομα του σωφρονισμού... το «σοπάκι»εργο 5 225x300 - Χρήστος Ρούσσος: Στο όνομα του σωφρονισμού... το «σοπάκι»

 

Δημοσιογράφοι: Έλενα Λούκα, Μουστόγιαννης Αλέξανδρος

Advertisements

0 comments on “Χρήστος Ρούσσος: Στο όνομα του σωφρονισμού… το «σοπάκι»

Απάντηση