Advertisements
Πρόσωπα The Activist Top Posts

Κωνσταντίνος Καραμανλής: Ποιος επιτέλους κυβερνάει αυτόν τον τόπο;

Κωνσταντίνος Καραμανλής - Κωνσταντίνος Καραμανλής: Ποιος επιτέλους κυβερνάει αυτόν τον τόπο;

Το μόνο που έχει μείνει αναλλοίωτο στο χρόνο και την πολιτική ιστορία της Ελλάδας είναι το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ένας πολιτικός με τεράστια πολιτικό-κοινωνική προσφορά σ’αυτόν τον τόπο. Εμείς δε θα πούμε αν αυτά που έκανε, έλεγε και αποφάσιζε ήταν πολιτικά ορθά. Αυτό θα το κρίνει η Ιστορία και ο χρόνος.

Ωστόσο δεν μπορούμε να παρακάμψουμε καταστάσεις και στιγμές έμπνευσης και παραδειγματισμού, ξεχνώντας τα όλα αυτά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.


Όταν γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στις 8 Μαρτίου του 1907, η γενέτειρά του, η Πρώτη Σερρών, λεγόταν ακόμη Κιούπκιοϊ και ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Όταν έφυγε από τη ζωή στις 23 Απριλίου του 1998, η Ελλάδα είχε μπει στην ΕΟΚ με τη δική του καθοριστική συμβολή και είχε μεσολαβήσει η Μεταπολίτευση.


Πολιτική Δράση.. προ Χούντας

Κωνσταντίνος Καραμανλής 3 300x169 - Κωνσταντίνος Καραμανλής: Ποιος επιτέλους κυβερνάει αυτόν τον τόπο;
Πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Στις 31 Μαρτίου του 1946, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής λαμβάνει μέρος στις εκλογές ως υποψήφιος του Λαϊκού Κόμματος στις Σέρρες και εκλέγεται πρώτος σε ψήφους βουλευτής. Το όνομα του γίνεται, όμως, γνωστό στο Πανελλήνιο μετέπειτα. Όταν ανέλαβε Υπουργός Δημοσίων Έργων στην κυβέρνηση Παπάγου (1952-1955). Θα επιτελέσει σπουδαίο έργο, με την κατασκευή βασικών έργων υποδομής (εγγειοβελτιωτικά έργα, οδικές αρτηρίες, ενεργειακές μονάδες, έργα ύδρευσης κ.ά.).

Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου Παπάγου, ο δυναμισμός και η αποφασιστικότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά και η απήχηση του έργου του στην κοινή γνώμη, αποτέλεσε ισχυρό πρόκριμα για την ανάδειξή του στην πρωθυπουργία.

Ο Καραμανλής, από την πρώτη μέρα της πρωθυπουργίας του, θέλησε να βάλει τη δική του σφραγίδα στην πολιτική ζωή της χώρας, ιδρύοντας νέο κόμμα, την «Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση» (ΕΡΕ) και προσέφυγε στις κάλπες τον Φεβρουάριο του 1956, τις οποίες και κέρδισε, χάρη στο τότε εκλογικό σύστημα.

Η επικράτηση στην πρώτη αυτή και στη συνέχεια σε δύο ακόμη εκλογικές αναμετρήσεις, το 1958 και το 1961, του επέτρεψε να διατηρήσει αδιάλειπτα την εξουσία για μία οκταετία (1955-1963), ένα επίτευγμα χωρίς προηγούμενο στην πολιτική ιστορία της χώρας.

Σε μία χώρα που βίωνε ακόμη τις συνέπειες του καταστροφικού εμφύλιου πολέμου πρώτη έννοια του ήταν ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ενός προγράμματος ταχύρρυθμης οικονομικής ανάπτυξης. Έτσι, η ανοδική πορεία της οικονομίας θα του δώσει τη δυνατότητα να στραφεί, με την πάροδο του χρόνου, προς την ενίσχυση της παιδείας, του πολιτισμού και, για πρώτη ουσιαστικά φορά, του αθλητισμού, με τη θεσμοθέτηση του ΠΡΟ-ΠΟ (1959).

Κωνσταντίνος Καραμανλής 4 300x163 - Κωνσταντίνος Καραμανλής: Ποιος επιτέλους κυβερνάει αυτόν τον τόπο;
Πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Το διεθνές περιβάλλον ήταν αρνητικό για την άσκηση πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, λόγω του Ψυχρού Πολέμου και της πρόσδεσης της χώρας στο άρμα των ΗΠΑ. Έτσι, ήταν φυσικό για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να αναζητήσει ερείσματα για την κατοχύρωση της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Εν τούτοις, ο Καραμανλής, με αρκετή δόση αποτελεσματικότητας, κατόρθωσε να προαγάγει τις σχέσεις με τον Τρίτο Κόσμο, ιδιαίτερα με τις αραβικές χώρες, προτάσσοντας τα περιφερειακά συμφέροντα της Ελλάδας.

Το 1959 υπέγραψε τις Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου, με τις οποίες τερματίστηκε η βρετανική κυριαρχία επί της Κύπρου και ιδρύθηκε ανεξάρτητο Κυπριακό κράτος, με εγγυήτριες δυνάμεις την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Μεγάλη Βρετανία με δικαίωμα στρατιωτικής παρέμβασης. Ο Καραμανλής δέχθηκε αυστηρή κριτική για τις συμφωνίες αυτές, που κατοχύρωναν ως ισότιμο εταίρο στη μεγαλόνησο την Τουρκία.

Το εντυπωσιακό στην εξωτερική πολιτική του εντοπίζεται στην προσωπική εξ’ολοκλήρου προσπάθεια του για την ένταξη της Ελλάδας στην «Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα». Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πίστευε ότι η ΕΟΚ δεν αποτελούσε «απλώς οικονομικήν κοινοπραξίαν, αλλά οντότητα με ευρυτέραν πολιτικήν αποστολήν και σημασίαν». Έπειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις διετούς διάρκειας, η Ελλάδα θα γίνει δεκτή στην αρχική ομάδα των Έξι, ως πρώτο συνδεδεμένο μέλος, στις 9 Ιουλίου 1961.

Ρήξη με τα Ανάκτορα
«Ποιος επιτέλους κυβερνά αυτό τον τόπο»

Η πρώτη κυβερνητική οκταετία του Κωνσταντίνου Καραμανλή διακόπηκε απρόβλεπτα. Η παραίτησή του, τον Ιούνιο του 1963, ύστερα από διαφωνία με τον βασιλέα Παύλο, σηματοδότησε τη ρήξη του με τα Ανάκτορα. Η κρίση δεν ήταν ανεξάρτητη από το κλίμα πολιτικής έντασης εκείνης της εποχής.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της «Ενώσεως Κέντρου» Γεώργιος Παπανδρέου είχε κηρύξει τον ανένδοτο αγώνα, κατηγορώντας τον Καραμανλή ότι είχε κερδίσει τις εκλογές του 1961 με βία και νοθεία, ενώ η δολοφονία Λαμπράκη από παρακρατικούς στη Θεσσαλονίκη είχε ρίξει βαριά τη σκιά της στη χώρα, με τον ίδιο να αναφέρεται δημοσίως στο «Ποιος επιτέλους κυβερνά αυτό τον τόπο».

Στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 1963 ηγήθηκε της ΕΡΕ, αλλά υπό το βάρος των καταγγελιών της αντιπολίτευσης, ηττήθηκε από την «Ένωση Κέντρου» του Γεωργίου Παπανδρέου. Τότε, ο Καραμανλής παραιτήθηκε από την ηγεσία της ΕΡΕ κι έφυγε μυστικά για το Παρίσι με το ψευδώνυμο «Τριανταφυλλίδης», όπου ιδιώτευσε επί 11 χρόνια μέχρι τη Μεταπολίτευση.

Καραμανλής ή Τανκς;

Κωνσταντίνος Καραμανλής 5 300x220 - Κωνσταντίνος Καραμανλής: Ποιος επιτέλους κυβερνάει αυτόν τον τόπο;
Πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Στις 24 Ιουλίου 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επανήλθε θριαμβευτικά στην Ελλάδα, μετά την κατάρρευση της δικτατορίας και ως Επικεφαλής της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας», κατόρθωσε με συνετές και αποφασιστικές κινήσεις να αποκαταστήσει πλήρως τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος στην Ελλάδα.

Σημαντικό βήμα ήταν το γεγονός ότι νομιμοποίησε το ΚΚΕ έπειτα από 26 χρόνια παρανομίας. Ταυτόχρονα προχώρησε στην αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ως αντίδραση για την άρνηση της Συμμαχίας να αντιταχθεί στην προέλαση των Τούρκων στην Κύπρο (Αττίλας 2) και αντικατέστησε τη χουντική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στις πρώτες ελεύθερες εκλογές (17 Νοεμβρίου 1974) ο Καραμανλής επικράτησε με το επιβλητικό 54,2% των ψήφων. Η άνετη νίκη του και στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση το Νοέμβριος του 1977, θα του επιτρέψει να παραμείνει αδιάλειπτα στην εξουσία για μία εξαετία, επικεφαλής της «Νέας Δημοκρατίας», ενός νεοσύστατου σχηματισμού, που εντάσσεται στον κεντροδεξιό χώρο, με ιδεολογικό στίγμα τον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό.

Κωνσταντίνος Καραμανλής 2 300x196 - Κωνσταντίνος Καραμανλής: Ποιος επιτέλους κυβερνάει αυτόν τον τόπο;
Πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Η διενέργεια δημοψηφίσματος, στις 8 Δεκεμβρίου 1974, τερμάτισε τη μακρά διένεξη για το πολιτειακό, με την οριστική εγκαθίδρυση της αβασίλευτης δημοκρατίας.

«Δεν υπάρχει τίποτε δυσκολότερο από το να κυβερνήσεις τους Έλληνες. Και αυτό, γιατί, όλοι νομίζουν ότι είναι ικανοί για όλα».

Η εκπόνηση και η ψήφιση νέου και προοδευτικού Συντάγματος, τον Ιούνιο του 1975, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την εμβάθυνση και την παγίωση της Δημοκρατίας. Αυτό ήταν και το μεγαλύτερό του επίτευγμα.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκατέλειψε την ενεργό πολιτική το 1980, μετά την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Τον διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία ο Γεώργιος Ράλλης. Στις 5 Μαΐου 1980 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε μια περίοδο που το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου βρισκόταν προ των πυλών της εξουσίας. Η αυστηρή προσήλωση στην τήρηση των συνταγματικών κανόνων και η συνεπής τοποθέτηση πάνω από τις κομματικές διαμάχες, η εξασφάλιση της ομαλής διαδοχής των κομμάτων στην εξουσία, η συμβολή στην εκτόνωση των πολιτικών παθών και η συνεισφορά του στην εμπέδωση της εθνικής ενότητας, συνέθεσαν τις κύριες παραμέτρους της παρουσίας του στο ύπατο αξίωμα, σε συνδυασμό και με την ενίσχυση του διεθνούς κύρους της χώρας.

Το 1985 ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου αθετεί την υπόσχεση του προς τον Καραμανλή για δεύτερη θητεία και προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον αρεοπαγίτη Χρήστο Σαρτζετάκη. Ο Καραμανλής αποχωρεί πικραμένος.

Επανεξελέγη στο ύπατο αξίωμα της χώρας την πενταετία 1990-1995, οπότε αποχώρησε οριστικά από την πολιτική. Είχε συμπληρώσει 60 χρόνια στο πολιτικό προσκήνιο: 8 χρόνια ως υπουργός, 14 ως πρωθυπουργός και 10 ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, στις 23 Απριλίου 1998. Δεν άφησε απογόνους από το γάμο του με την Αμαλία Μεγαπάνου (1952), που διαλύθηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

Δείτε μια ομιλία του:

Advertisements

0 comments on “Κωνσταντίνος Καραμανλής: Ποιος επιτέλους κυβερνάει αυτόν τον τόπο;

Απάντηση