Advertisements
Πρόσωπα The Activist

Charlie Chaplin: Η ζωή είναι τραγωδία σε κοντινό πλάνο αλλά κωμωδία σε μακρινό πλάνο.

ceb1 - Charlie Chaplin: Η ζωή είναι τραγωδία σε κοντινό πλάνο αλλά κωμωδία σε μακρινό πλάνο.

Το κοινό δείχνει ανυπόμονο και σκεφτικό. Αν κοιτάξεις λίγο πιο προσεχτικά μπορείς να διαβάσεις ακόμα και την σκέψη του καθενός ξεχωριστά. Όλοι έχουν έρθει για τον ίδιο λόγο: να ξεφύγουν για λίγο από τις έγνοιες τους, να ξεχάσουν το άσχημο πρόσωπο της ζωής και να γελάσουν, να γελάσουν με την καρδιά τους!

Αυτός τα καταφέρνει, βγαίνει στην σκηνή που την γεμίζει, όχι μόνο με την παρουσία του, αλλά με ολόκληρη την προσωπικότητα του. Μια προσωπικότητα τόσο αληθινή που δεν γίνεται να μην δείχνει κωμική. Ένας ¨μεγάλος” θεατρίνος λοιπόν, βρίσκεται στην σκηνή, ή ακόμα καλύτερα ένας “μεγάλος” άνθρωπος.ceb3 - Charlie Chaplin: Η ζωή είναι τραγωδία σε κοντινό πλάνο αλλά κωμωδία σε μακρινό πλάνο.

Παίζει, τα δίνει όλα. Με λίγα λόγια επικοινωνεί με τον κόσμο αποκαλύπτoντας τον πραγματικό του εαυτό και το κοινό ξεσπάει σε γέλια, γέλια από αυτά που δεν συγκρατούνται, από αυτά που βγαίνουν αβίαστα, μαλακά. Και ύστερα.. ησυχία, αγαλλίαση, ηρεμία.

Ο καλλιτέχνης υποκλίνεται, αφήνοντας τον εαυτό του να στροβιλίζεται στην ξεχωριστή μελωδία που δημιουργεί ο ήχος από τα χειροκροτήματα. “Τα κατάφερα” μοιάζει να σκέφτεται “τους έσωσα σήμερα… Αύριο πάλι”. Γιατί αυτός είναι ο σκοπός των αληθινών καλλιτεχνών, και ενας τέτοιος αληθινός καλλιτέχνης ήταν ο Charlie Chaplin!

Ο σερ Charles Spencer «Charlie» Chaplin, γενημμένος στις 16 Απριλίου 1889, γνωστός στην Ελλάδα και με το προσωνύμιο “Σαρλό”, ήταν Άγγλος ηθοποιός, σκηνοθέτης και συνθέτης, του οποίου η φήμη ανήλθε κατά τη διάρκεια της εποχής του βουβού κινημαοργάφου. Μεγαλούργησε στις πρώτες δεκαετίες του Χόλυγουντ. Είναι χρονικά η πρώτη παγκόσμια αναγνωρίσιμη φιγούρα της κινηματογραφικής τέχνης, κυρίως μέσω του χαρακτήρα “Σαρλό” που ενσάρκωσε στις πρώτες ταινίες του.

ceb2 - Charlie Chaplin: Η ζωή είναι τραγωδία σε κοντινό πλάνο αλλά κωμωδία σε μακρινό πλάνο.

Το 1952, στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου και της Μαύρης Λίστας, έπεσε σε δυσμένεια λόγω των αριστερών πολιτικών φρονημάτων του. Ενώ ταξίδευε προς το Λονδίνο έμαθε την απόφαση του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης να άρει τη βίζα του και επομένως το δικαίωμα επιστροφής.

Μετά από αυτό το γεγονός παρέμεινε οριστικά στην Ευρώπη, και πιο συγκεκριμένα στο Βεβέ της Ελβετίας, όπου και πέθανε στις 25 Δεκεμβρίου 1977. Στο διάστημα αυτό ταξίδεψε στην Αμερική μόνο μια φορά, το 1972, προκειμένου να παραλάβει το ειδικό Τιμητικό Όσκαρ για τη συνεισφορά του στην έβδομη τέχνη, κερδίζοντας το μεγαλύτερο σε διάρκεια χειροκρότημα της ιστορίας των βραβείων. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει δέκατο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.

Μερικά από τα σημαντικότερα αποφθέγματα του μεγάλου καλλιτέχνη:

Ο πόνος μου μπόρει να είναι ο λόγος για κάποιον να γελάσει. Το γέλιο μου όμως δεν μπορεί να είναι ποτέ ο λόγος που κάποιος πονάει.

Η αποτυχία δεν έχει σημασία. Χρειάζεται μεγάλο κουράγιο για να γελοιποιηθείς.

Η δύναμη χρειάζεται μόνο όταν θέλουμε να επιβάλουμε κάτι, διαφορετικά λίγη αγάπη αρκεί για να κάνουμε όλα τα άλλα.

Μια ημέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη.

Τίποτα δεν είναι μόνιμο σε αυτή τη ζωή, ούτε καν τα προβλήματα μας.

Περισσότερο από την εξυπνάδα, χρειαζόμαστε την καλοσύνη και την ευγένεια.

Υπό το φως του εγωισμού μας είμαστε όλοι εκθρονισμένοι μονάρχες.

Η ζωή γελάει με σένα όταν είσαι δυστυχισμένος, σου χαμογελάει όταν είσαι ευτυχισμένος, αλλά σε χαιρετάει μόνο, όταν κάνεις τους άλλους ευτυχισμενους.

Οι λέξεις είναι φτηνές το μεγαλύτερο πράγμα που μπορούμε να πούμε είναι η λέξη “ελέφαντας”.

Η ζωή είναι τραγωδία σε κοντινό πλάνο αλλά κωμωδία σε μακρινό πλάνο.

 

Advertisements

0 comments on “Charlie Chaplin: Η ζωή είναι τραγωδία σε κοντινό πλάνο αλλά κωμωδία σε μακρινό πλάνο.

Απάντηση