Advertisements
cebbceb7ceb7ceb7ceb7cebbceb7cebb - Malala Yousafzai: Η 19χρονη ακτιβίστρια που απαντά στη τρομοκρατία με βιβλία!
Πρόσωπα The Activist

Malala Yousafzai: Η 19χρονη ακτιβίστρια που απαντά στη τρομοκρατία με βιβλία!

Όταν κάποιος μιλάει για γυναίκες συνήθως τις παρουσιάζει ως το «ωραίο» φύλο, καμιά φορά το αδύναμο και τέλος μπορεί να αναφερθεί σε αυτές χρησιμοποιώντας, την αγαπημένη φράση των ανδρών, «πυρ γυνή και θάλασσα».

Όταν κάποιος μιλάει για γυναίκες συνήθως τις παρουσιάζει ως το «ωραίο» φύλο, καμιά φορά το αδύναμο και τέλος μπορεί να αναφερθεί σε αυτές χρησιμοποιώντας, την αγαπημένη φράση των ανδρών, «πυρ γυνή και θάλασσα». Κι όμως, η πρωταγωνίστρια αυτής της εβδομάδας στο The Activist αποτελεί κάτι πολύ μεγαλύτερο από τα φυλετικά στερεότυπα. Η Malala Yousafzai είναι γυναίκα, ακτιβίστρια, μαχήτρια, μα πάνω από όλα ένα φως ελπίδας για το μέλλον.

Η Malala είναι από το Πακιστάν και μόλις στην ηλικία των έντεκα ξεκίνησε να μάχεται τους Ταλιμπάν μέσα από ένα blog του BBC στο οποίο περιέγραφε, με ψευδώνυμο, την καταπιεστική κατάσταση που επικρατεί στον τόπο της, στην κοιλάδα Σουάτ του Βορειοδυτικού Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Βασική της επιδίωξη ήταν και είναι όλα τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, να έχουν ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση και ίσες ευκαιρίες για μία αξιοπρεπή ζωή.

Το πρωί της 9ης Οκτωβρίου 2012, ένας άντρας πυροβόλησε στο κεφάλι τη Μαλάλα Γιουσαφζάι ενώ βρισκόταν μέσα στο σχολικό λεωφορείο, τραυματίζοντάς την πολύ σοβαρά. Τις μέρες μετά την επίθεση νοσηλεύθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο στο Πακιστάν και στη συνέχεια, όταν βελτιώθηκε η κατάστασή της, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ, στην Αγγλία. Η απόπειρα δολοφονίας της προκάλεσε μια έκρηξη συμπαράστασης προς την 15χρονη τότε μαθήτρια, τόσο στο Πακιστάν, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα επόμενα χρόνια έδωσε συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα, τόσο της χώρας της όσο και άλλων χωρών, στις οποίες υποστήριζε το δικαίωμα των κοριτσιών να πηγαίνουν στο σχολείο. Μάλιστα το 2013 της απονεμήθηκε το Βραβείο Ζχάρωφ, ενώ ένα χρόνο αργότερα απέσπασε και το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση  Πρόσφατα το περιοδικό Time την ενέταξε στη λίστα με τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους του κόσμου.

Με την χαρακτηριστική της φράση, «Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο κι ένα μολύβι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Η εκπαίδευση είναι η μοναδική λύση. Η Παιδεία πάνω απ’ όλα» κατάφερε να διαδώσει μέσα σε λίγες μόνο γραμμές το πιο αυτονόητο αλλά και ταυτόχρονα σημαντικότερο μήνυμα για την κοινωνία μας. Η Malala παρά τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει θα συνεχίσει να παλεύει με νύχια και με δόντια για να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο και εμείς είμαστε σίγουροι πως θα τα καταφέρει.

Μερικά από τα αποφθέγματα της:

«Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο κι ένα μολύβι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Η εκπαίδευση είναι η μοναδική λύση»

«Όταν όλος ο κόσμος είναι σιωπηλός, ακόμη και μια φωνή γίνεται ισχυρή»

«Γιατί να είναι πιο εύκολο να δίνονται όπλα από ότι βιβλία»

«Οι εξτρεμιστές έδειξαν τι τους φοβίζει περισσότερο, ένα κορίτσι που κρατάει βιβλίο»

«Με τα όπλα μπορείς να σκοτώσεις τρομοκράτες, με την εκπαίδευση μπορείς να σκοτώσεις την τρομοκρατία»

«Ακόμη και αν είμαι κορίτσι, ακόμη και αν ο κόσμος πιστέψει ότι δεν θα τα καταφέρω, δεν πρόκειται να χάσω την ελπίδα μου»

 

malala

 

Advertisements

0 comments on “Malala Yousafzai: Η 19χρονη ακτιβίστρια που απαντά στη τρομοκρατία με βιβλία!

Απάντηση