Advertisements
featured Συνεντεύξεις Συνεντεύξεις The Activist The politics

Μαρία Ευθυμίου: Οι Έλληνες μισούν την πατρίδα τους

b55a5bdd1508fe86669a0ca5c291936a - Μαρία Ευθυμίου: Οι Έλληνες μισούν την πατρίδα τους

 

Στο BrainFaq.gr θέλουμε να ακούμε όσους έχουν κάτι πραγματικά να μας πουν. Εκείνους που μπορεί να μην γνωρίζεις, εκείνους που εάν η ίδια η ζωή δεν τους φέρει στον δρόμο σου μπορεί να μην μάθεις τίποτε για αυτούς. Μπορεί να ταυτίζεσαι απόλυτα με τις απόψεις τους ή να μην συμφωνείς καθόλου, σίγουρα όμως είναι εκείνοι που αξίζει να ακούσεις!

 

Από ανθρώπους απλούς που προσπαθούν να φτιάξουν την ζωή τους, νέους και μεγαλύτερης ηλικίας μέχρι και διάσημους στο είδος τους αλλά όχι στα τηλεοπτικά δίκτυα. 

 

Με βάση αυτήν ακριβώς την σκέψη και επιθυμία πριν λίγες ημέρες βρεθήκαμε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πιο συγκεκριμένα στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Εκεί συναντήσαμε την κ. Μαρία Ευθυμίου (Αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διδάσκει «Παγκόσμια Ιστορία» και «Ιστορία του Νέου Ελληνισμού»), η οποία και δέχθηκε να μας παραχωρήσει μία συνέντευξη για το πως βλέπει και κρίνει τα όσα διαδραματίζονται αλλά και για το τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ως λαός για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας.

 

ΠΑΛΑΙΑ ΒΟΥΛΗ ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ Μ.

 

Ποια είναι η γνώμη σας για ο,τι διαδραματίζεται στην ελληνική κοινωνία;

 

Νομίζω ότι είναι η μία μοιραία περίοδος για την Ελλάδα και κατά την κρίση μου θα οδηγηθούμε σε ανήκεστες εξελίξεις. Ήδη έχουμε οδηγηθεί σε ανήκεστες, μη αναστρέψιμες δηλαδή, εξελίξεις.

 

Θεωρείτε ότι, προφανώς, όλα αυτά που σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, προέρχονται από λάθος χειρισμούς του παρελθόντος. Ωστόσο θα μπορούσαμε να έχουμε διδαχθεί από το παρελθόν και να μην είχαμε φτάσει, εδώ που φτάσαμε τελικά;

 

Απολύτως. Όχι μόνο το πρόσφατο αλλά και το βαθύτερο παρελθόν, αλλά δεν το έχουμε αξιοποιήσει. Ούτε και τώρα αυτή την στιγμή που μιλούμε το αξιοποιούμε κάνοντας όλο και βαθύτερα λάθη κάθε στιγμή που περνάει.

 

Επειδή αναφέρατε ότι είναι μη αναστρέψιμο, δεν υπάρχει κάτι, που κατά τη γνώμη σας, να μπορούσε να πράξει η κοινωνία μας;

 

Πάντα υπάρχουν περιθώρια δράσεως αλλά δε νομίζω ότι θέλουμε να δράσουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να πεθάνουμε. Νομίζω ότι με ηδονικό τρόπο παρακολουθούμε την καταστροφή μας. Είμαστε μία αυτοκτονική κοινωνία και σε αυτό είμαστε συνεπείς.

 

Θεωρείτε ότι αυτή την στιγμή υπάρχει μία κόντρα Ανατολής-Δύσης, Ελλάδας-Ευρώπης;

 

Κοιτάξτε, οι Έλληνες είχαν πάντοτε διττά αισθήματα ως προς την Ευρώπη. Από την μία την θαυμάζουν και από την άλλη τη μισούν. Πρόκειται για μία 1.000 χρόνων κατάσταση. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν με εξέπληξε, δηλαδή το ότι το 60% του ελληνικού λαού δεν ήθελε την Ευρώπη, ενώ θέλει τα χρήματά της και ενώ θέλει να λέγεται Ευρωπαίος. Αυτό είναι μία σχιζοφρενική κατάσταση που την έχουμε 1.000 χρόνια και την τηρούμε με συνέπεια. Νομίζω ότι είναι στις παραδόσεις του ελληνικού λαού, όπως το τσουρέκι το Πάσχα και οι κουραμπιέδες τα Χριστούγεννα και επομένως πρέπει να το τηρούμε, αφού είναι παράδοση.

 

euthimiou 2.jpg

 

Όσον αφορά ό,τι διαδραματίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο, για παράδειγμα η εκλογή του Trump, που πιστεύετε ότι οδηγούμαστε;

 

Αυτό είναι μέσα στο παιχνίδι. Δημοκρατίες υπάρχουν, συνεπώς θα αλλάζουν τα πρόσωπα. Το ότι είναι μία μεταβατική εποχή είναι φανερό και κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι μπορεί να συμβεί. Μόνο η απόσταση του χρόνου σου δίνει την πολυτέλεια να καταλάβεις τι συμβαίνει.

 

Δεν ανησυχώ ιδιαιτέρως γιατί νομίζω ότι η Ευρώπη έχει ακόμη δυνάμεις. Ο Δυτικός κόσμος έχει ακόμη δυνάμεις. Εγώ ανήκω στον Δυτικό κόσμο, δεν ανήκω στον Ανατολικό. Επομένως εύχομαι να βρεθούν λύσεις από αυτές που μου ταιριάζουν. Αυτές που μου ταιριάζουν είναι η δυτική δημοκρατία, ο κοινοβουλευτισμός, η ελευθεροτυπία. Είμαι με την Ευρώπη επομένως δεν το συζητώ. Και ελπίζω ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, αυτό που ονομάζουμε Δυτικό κόσμο, λθα βρουν κάτι που να τιμά τις παραδόσεις τους. Διότι και εκείνοι έχουν χίλια μέτωπα και η κατάσταση δεν είναι η ιδανική, αλλά την προτιμώ από κάθε άλλη. Δεν θέλω να γίνω με κανέναν τρόπο μουσουλμάνα. Ούτε να με διοικεί μουσουλμάνος. Τόσο απλά.

 

Θεωρείτε ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε ανιστόρητοι, και αν ναι, κατά πόσο αυτό έχει επηρεάσει για την κατάσταση που βρισκόμαστε τώρα;

 

Είμαστε αγεωγράφητοι και ανιστόρητοι όλοι μας. Και εγώ που σας μιλώ, χρειάστηκε να συνειδητοποιήσω το χάλι μου για να διορθωθώ και γι’ αυτό προσπαθώ και να πιέσω τα παιδιά να μάθουν. Είναι μία εθνική αναπηρία αυτό το πράγμα και μας βλάπτει σε όλα τα επίπεδα. Και σαφώς και αυτό έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην σημερινή ελληνική κοινωνία.

 

euthimiou.jpg

 

Τι θα μπορούσαν να κάνουν οι νέοι που ξεκινάνε τώρα για να έχουν ένα καλύτερο μέλλον. Γιατί μάλλον η γενιά μας είναι λίγο αδικημένη.

 

Δεν είναι αδικημένη.Έχει ζήσει πάρα πολύ καλά. Δεν έχει ξαναζήσει τέτοια γενιά σαν εσάς, είναι μία κακομαθημένη γενιά, μια γενιά που δεν ξέρει να εργάζεται συστηματικά, που το σπορ της ήταν να μην κοιμάται όλη τη νύχτα και να κάνει διάφορα πράγματα μέχρι το ξημέρωμα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι μια πληγή ότι τα παιδιά δεν μπορούν να βρουν πλέον μία εργασία εδώ, αλλά νομίζω είναι μία δικιά τους απόφαση. Αυτή την πολιτική έχουν υπηρετήσει τα ίδια τα παιδιά. Έχουν κάνει χιλιάδες καταλήψεις, πλακίτσες, βανδαλισμούς, καταστροφές τα οποία θεωρούν και ως δημοκρατία και νομίζουν ότι τους ανήκει όλη η γη αυτονοήτως. Είναι κάτι το πολύ βαρύ και είναι βέβαια σύμπτωμα του πλούσιου δυτικού κόσμου αλλά στην Ελλάδα έγινε εξαιρετικά ρηχό. Είναι αυτή η γενιά που ψηφίζει αυτά που ψηφίζει, επομένως δεν βλέπω γιατί πρέπει να χύνει κροκοδείλια δάκρυα. Δεν θέλει την Ευρώπη και κατά συντριπτικό ποσοστό είναι εναντίον των κακών δυτικών, όμως εκεί πηγαίνει για να βρει δουλειά. Είναι μία γενιά που και εκείνη πρέπει να βρει τον δρόμο της διότι αφού αποφάσισε ότι θα ψηφίζει από τα 16,5 χρόνια σημαίνει ότι στα 16,5 είναι πλέον μία πάρα πολύ ώριμη γενιά. Επομένως δεν βλέπω γιατί τα κροκοδείλια δάκρυα. Όλοι μαζί, εφόσον είναι πολύ προχωρημένη αυτή η γενιά θα πρέπει να βρει τον δρόμο της, και εμείς οι ακόμη ανοητότεροι ώριμοι, εάν βάλουμε ποτέ μυαλό, μπορούμε να κάνουμε μία κοινωνία που να σταθεί όρθια. Αλλιώς θα είναι αυτό το αποτέλεσμα που βλέπουμε καθημερινά.

 

Άρα, μου λέτε ότι υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε σαν νέοι;

 

Βεβαίως. Να γίνουμε σοβαροί, υπεύθυνοι, με αίσθημα καθήκοντος και να καθίσουμε να δούμε τα πράγματα με ρεαλιστικό μάτι και όχι να παίζουμε παιχνιδάκια του δήθεν και να παριστάνουμε τους δήθεν βανδαλιστές, τους δήθεν καταστροφείς, τους δήθεν άθλιους. Όχι δήθεν, εκεί είμαστε πραγματικά άθλιοι. Άμα θα γίνουμε πραγματικά σοβαροί, τότε μπορούμε να μιλάμε για μία χώρα που μπορεί πραγματικά να ανακάμψει, αλλιώς δεν έχει κανένα μέλλον.

 

Να αγαπήσουμε πραγματικά την πατρίδα μας, θα έλεγα εγώ, ότι ίσως να είναι η απάντηση στα προβλήματά μας

 

Την μισούμε, δεν μας νοιάζει καθόλου. Εάν καεί, εάν καταστραφεί, δεν μας νοιάζει καθόλου. Χιλιάδες νέοι έχουν ως σπορ να καταστρέφουν αυτή την χώρα. Και την καταστρέφουν συστηματικά. Και πριν από κάποια χρόνια βγήκαν όλοι μαζί και έκαψαν όλη την χώρα και ήταν και κλέος αυτό, δόξα και τιμή. Τι να πει κανείς; Και τώρα κάθε 15 μέρες αυτή η πόλη καίγεται, γίνονται καταστροφές, τα πάντα είναι βανδαλισμένα, τα πανεπιστήμια μουτζουρωμένα. Τα μνημεία είναι κατεστραμμένα. Δεν τολμάει να βάλει ένας δήμος ένα παγκάκι και την άλλη ώρα είναι σπασμένο. Και όλα αυτά είναι από τους νέους που βγαίνουν από τα σχολεία και κακοπερνούν και θεωρούν αυτονόητο να καταστρέψουν ένα παγκάκι και ότι είναι μέσα στα δικαιώματά τους.

 

euthumiou mathimata.jpg

 

Αυτό πιστεύετε ότι έχει να κάνει με το ότι πάσχει, αρχικά ο θεσμός της οικογένειας αλλά  εν συνεχεία και το εκπαιδευτικό σύστημα;

 

Το εκπαιδευτικό σύστημα μέχρι πριν από 40 χρόνια ήταν αξιόλογο και πάρα πολύ σοβαρό σύστημα. Για να έβγαζες μία τάξη έπρεπε να δουλέψεις πάρα πολύ σκληρά και ο δάσκαλος έπρεπε να δουλέψει πάρα πολύ σκληρά και εάν δεν απέδιδες έμενες στην ίδια τάξη και μία και δύο και τρεις φορές. Τώρα εδώ και 40 χρόνια όλα τα παιδιά παίρνουν Α στο Δημοτικό, 20 στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Εάν, δηλαδή, γράφεις το όνομά σου και πέρα, οπωσδήποτε θα πάρεις 19 και 20. Αυτό το πράγμα είναι μία κατάκτηση του Λαϊκού Κινήματος, εντός εισαγωγικών, και το λέω με καγχασμό διότι θεωρήθηκε ότι δεν πρέπει η ψυχή των παιδιών να βλάπτεται και όλα τα υπόλοιπα.

 

Παρακολούθησα ένα video στο internet όπου παραδίδετε μάθημα στο Μέγαρο Μουσικής. Γνωρίζω ότι αυτά τα μαθήματα τα πραγματοποιείτε δωρεάν. Πείτε μας όμως και εσείς κάποια λόγια για αυτά τα μαθήματα

 

Κάνω 10 χρόνια μαθήματα σε όλη την Ελλάδα. Φέτος κλείνει αυτός ο κύκλος, είναι η τελευταία χρονιά. Μετά χαράς διαπίστωσα ότι η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη. Παρακολούθησαν γύρω στα 50-55.000 άτομα σε όλη την Ελλάδα και βέβαια ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής και στους δήμους της Αθήνας και ήταν άνθρωποι που με εξέπληξαν με την ευγένειά τους, με το ήθος τους, με την φιλομάθεια τους. Μια ωραία Ελλάδα. Ανάμεσά τους ήταν οι περισσότεροι άτομα ώριμης ηλικίας, δηλαδή πάνω από 40 θα έλεγα, ίσως και πάνω από 50, αλλά και κάποιοι νέοι κάτι που είναι ιδιαιτέρως ελπιδοφόρο γιατί οι νέοι έχουν μάθει να μισούν την ιστορία και δεν την αγαπούν καθόλου. Όχι αδίκως βέβαια καθώς στο σχολείο τους διδάσκεται ως μία ανόητη αποστήθιση. Είναι το γελοίο εκπαιδευτικό σύστημα που υιοθετήσαμε εδώ και 40 χρόνια.

 

κ. Ευθυμίου, σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο και την συνέντευξη που μας παραχωρήσατε. 

 

Και εγώ σας ευχαριστώ, καλή αρχή στο εγχείρημά σας. 

 

 

Θέλουν τελικά οι Έλληνες να είναι ένας ευρωπαϊκός λαός ή όχι;

 

img 0177 1 - Μαρία Ευθυμίου: Οι Έλληνες μισούν την πατρίδα τους

 

 

Advertisements

20 comments on “Μαρία Ευθυμίου: Οι Έλληνες μισούν την πατρίδα τους

 1. Αλήθειες από μια υπέροχη γυναίκα και σπουδαία επιστήμονα!!!

 2. Ειρήνη Λιβανού Βάγια

  Διαβάζοντας τον τίτλο του άρθρου σας, ξεκίνησα με την προοπτική να σας βρίσω να σας πω πως κάνετε ένα μεγάλο λάθος όταν λέτε πως εγώ μισώ την πατρίδα μου ! Όμως! Όταν διάβασα όσα γράψατε, συμφώνησα μαζί σας μέχρι και το τελευταίο γιώτα της συνέντευξης σας. Αν ξέρατε πόσοι Έλληνες συμφωνούν μαζί σας δεν θα διαλέγατε αυτόν τον τίτλο.

  • Γιάννης

   Μόνο και το γεγονός ότι ξεκίνησατε την προοπτική να «βρίσετε», σας κάνει να μισείτε την πατρίδα σας. Φανερό δεν είναι; Δυστυχώς δεν είστε η μόνη…

  • ΣΤΕΛΙΟΣ

   Συμφωνώ απόλυτα.

 3. Βασιλική

  Μπράβο στην Μαρία Ευθυμίου

 4. Αννα

  Μπορώ να πω ότι από τα λόγια της και μόνο φαίνεται ότι αυτή η γυναίκα μισεί τους νέους δν τους γνωρίζει καν και τους κρίνει.πως μπορούμε να αλλάξουμε μια χώρα που καταστράφηκε από τις.προηγουμενες γενιές και συνεχίζει να το κάνει; Εγώ Αγάπω τη χωρα μ Και αυτό θα δείξω και στους μαθητές Μ σε.λιγα χρόνια από τώρα.

 5. 4RealGr

  Νομίζω ότι οι περισσότερες από τις απόψεις της κας Ευθυμίου είναι υπερβολικές. Δεν είναι χιλιάδες οι νέοι που καταστρέφουν την χώρα τους αλλά κάποιες δεκάδες. Θα μου πείτε τι αλλάζει; Για αρχή είμαστε περισσότεροι! Επίσης για τα ανάμικτα αισθήματα για την Ευρώπη νομίζω ότι είναι μια υγιής αντίδραση. Η ΕΕ έχει γίνει άντρο λομπιστών και πολιτικών τυχοδιωκτών. Πρέπει να το ανεχθούμε; Αυτή είναι η Ευρώπη που θέλουμε. Να βιάζονται συστηματικά οι Ρουμάνες εργάτριες στη Ραγούζα ΄’οπως διάβασα πρόσφατα και εμείς να νομοθετούμε για τη φέτα; Το δε σκληρότερο σύστημα παιδείας των προηγουμένων χρόνων δεν δημιούργησε καλύτερους πολίτες αλλά πιο πονηρούς. Δυο γενιές ακόμα πίσω οι προγονοί μας σκοτωνόταν μεταξύ τους στα βουνά και στις πόλεις!
  Είναι πιστεύω λάθος το να επικεντρώνεσαι στους βαθμούς (όσο και αν έχει δίκιο) και όχι στην ύλη των μαθημάτων αλλά και την επιλογή των καθηγητών που θα το διδάξουν. Σαφώςκαι υπάρχει βάση σε όσα λέει αλλά η πικρία της μοιάζει με φαταλιστικό παραλήρημα. Δεν είμαστε λίγοι οι «άλλοι» κα Ευθυμίου, και δεν έχουμε παρατήσει την προσπάθεια για μια καλύτερη κοινωνία. Εγώ είμαι στο εξωτερικό πια αλλά πιο ενεργός από ποτέ τόσο για τη χώρα μου όσο για τη χώρα που με φιλοξενεί…και δεν είμαι πια νέος. Αλλά είμαι εδώ. Όπως πριν όπως και μετά.

 6. Pingback: Μαρία Ευθυμίου: Οι Έλληνες μισούν την πατρίδα τους • Κωνσταντινούπολη

 7. Παναγιώτης

  Στον εαυτό της η κυρία αυτή δεν ρίχνει καμία ευθύνη; Για όλα φταίνε μόνο οι άλλοι;

 8. Σπύεος Χαμένος

  Θα με συγχωρήσετε αλλά βρίσκω τουλάχιστον πέντε χοντρά λάθη στα λεγόμενα της κυρίας, που οφείλονται μάλλον περισσότερο στις πολιτικές της πεποιθήσεις παρά στις επιστημονικές της γνώσεις. Για αρχή, όταν λέει
  «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν με εξέπληξε, δηλαδή το ότι το 60% του ελληνικού λαού δεν ήθελε την Ευρώπη, ενώ θέλει τα χρήματά της και ενώ θέλει να λέγεται Ευρωπαίος.»
  δέχεται ότι η Ευρώπη και η ΕΕ ταυτίζονται, θεωρεί ότι το 60% του ΟΧΙ σήμαινε Όχι στην ΕΕ, θεωρεί ότι αυτοί που ψήφισαν ΟΧΙ ήθελαν τα χρήματα της ΕΕ και μπλέκει το δικαίωμα να λεγόμαστε Ευρωπαίοι με ένα δημοψήφισμα που δεν είχε καμία σχέση με την καταγωγή μας.
  Όταν δε λέει
  «Χιλιάδες νέοι έχουν ως σπορ να καταστρέφουν αυτή την χώρα. Και την καταστρέφουν συστηματικά. Και πριν από κάποια χρόνια βγήκαν όλοι μαζί και έκαψαν όλη την χώρα και ήταν και κλέος αυτό, δόξα και τιμή.»
  μπλέκει τις έννοιες πατρίδας ή χώρας και κράτους. Οι νέοι εκείνη τη χρονιά αντέδρασαν μετά από μία ενέργεια ενός οργάνου του Ελληνικού Κράτους και το κάψιμο πήγαινε κυρίως σε σύμβολα του Κράτους. Δεν θυμάμαι καμία φωτιά σε μουσεία ή αρχαιολογικούς χώρους.
  Δεν είναι κακό να εκφράζουμε τις πολιτικές μας απόψεις βέβαια, απλά να φαίνεται ξεκάθαρα ότι πρόκειται για πολιτικές απόψεις και όχι επιστημονικές.

  • Με βανδαλισμούς εκφράζεις μόνο αναρχικές και ανισόρροπες πολιτικές πεποιθήσεις. Αλλά δυστυχώς αυτά γίνονται γιατί στην Ελλάδα η αστυνομία δεν κάνει καλά την δουλειά της.

 9. Μαρια Παπαδοπουλου

  Θα ειμαστε ολοι ενταξει οταν γινουμε νεοφιλελευθεροι,κατα την κυρια που διδασκει φοιτητες στο Πανεπιστημιο…Και μετα απορει για τα χαλια των νεων…Οταν η -κατα τα φαινομενα-προσφιλης της πολιτικη θεση ταιτιζεται με την αποθεωση του ατομικισμου και την εξαφανιση καθε συλλογικης δρασης…Μιλαει και και για πατριδα…Ποια πατριδα; Ενα πουκαμισο αδειανο!!!

  • τακης

   Ενα πουκάμισο αδειανό.Το λέτε μονη σας

 10. Φαίδρα

  Ιστορικός και μιλάει για ανήκεστο βλάβη στην ιστορία. Πολύ «ανιστορικη» προσέγγιση της ιστορίας. Ιστορικός και δεν αντιλαμβάνεται πως οι αλλαγές στην εκπαίδευση είναι παγκόσμιες και δημιουργούνται από ανάγκες για εργατικό δυναμικο. Προφανώς δεν θα μπορούσαμε πια να απορρίπτουμε τόσους μαθητές ανά τάξη. Ιστορικός και μιλάει για ανατολή και δύση, για μίσος της Ευρώπης σαν ιστοριοδίφης 300 ετων και όχι για αιτια, αποτελέσματα και διαδικασίες. Και φυσικά δεν είδα να επιρρίπτει ευθύνες σε πολιτικούς και φυσικά στον ίδιο της τον αδερφό (διαπρεπες στέλεχος του πασοκ και πρώην υπουργό παιδείας που δεν ευθύνεται για την παιδεία! ). Η ίδια καθηγήτρια που αγαπά την Ευρώπη αλλά υμνούσε στην τάξη τα έθιμα των μουσουλμάνων της Θράκης για τις γυναίκες και το γάμο. Όλα καλά καμωμένα κατά τα αλλα. Ζητω οι πνευματικοί μας άνθρωποι. Ας μας λιθοβολησουν τώρα που πάμε στην ανεπτυγμένη Ευρώπη που εκμεταλλεύεται εμάς όπως και εκατομμύρια μετανάστες από όλο τον κόσμο τόσες δεκαετίες τώρα και την αντιπαθούμε για αυτό…. Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε ή αν έτσι σας συμφέρει κύρια Ευθυμίου. Καληνύχτα μας.

 11. Κυρία Ευθυμίου, σας έχω παρακολουθήσει στα μαθήματα ιστορίας σας που με γλαφυρό τρόπο μας μαθαίνετε πράγματα και σας ευχαριστώ πολύ.

  Η άρνηση του να γίνουμε δούλοι εμείς και οι επόμενες γενιές δε συνιστά άρνηση της Ευρώπης , μιας γεωγραφικής έννοιας.

  Η Δύση και η Ανατολή ως πολιτιστικές έννοιες έχουν υπέρ και κατά και οι δύο.

  Και εγώ είμαι με τον διαφωτισμό, τις αρχές της ισότητας της δημοκρατίας και της ελευθερίας της γαλλικής επανάστασης, έννοιες που η σημερινή δύση έχει υπό διωγμό. Στην πραγματικότητα ο σημερινός στόχος της δύσης είναι η κατάργηση του κράτους έθνους, του πιο εξελιγμένου κοινωνικού επιτεύγματος όπου ο πολίτης μπορεί εν δυνάμει να ελέγχει τα του οίκου του, και μας γυρνάει στην εποχή των αυτοκρατοριών με ένα κέντρο λήψης αποφάσεων.

  Λέτε, δεν θέλετε να γίνετε μουσουλμάνα ούτε να διοικείστε από αυτούς, αλλά ξεχνάτε ότι η δύση είναι αυτή που έχει επιβάλλει στην Ελλάδα το κλείσιμο συνόρων από δυτικά και το άνοιγμα από ανατολικά, με τη συμφωνία Γερμανίας Τουρκίας, εγκλωβίζοντας στη χώρα χιλιάδες ψυχές δουλικό εργατικό δυναμικό της δύσης στην δεξαμενή της Ελλάδας. Η δύση είναι που παρανομεί καταπατώντας το δικαίωμα του πρόσφυγα να πάει όπου θέλει χωρίς να μπορεί να παραμείνει εγκλωβισμένος. Και η δύση είναι που θέλει τα ανοικτά σύνορα για το κεφάλαιο και τους μετανάστες, για να μπορεί ανά πάσα στιγμή de facto να τους χρησιμοποιεί καταστρέφοντας τα δημοκρατικά δικαιώματα της εργασίας των πολιτών της. Διαβάστε την λογική της Πανευρώπης του Kallergi και θα καταλάβετε γιατί οι μετανάστες ενθαρρύνονται για να έλθουν στη δύση.

  Τέλος, θα περίμενα μια κριτική στη δημοκρατία εκ των έσω από εσάς και όχι να είστε λάτρης του κοινοβουλευτισμού που δε συνιστά ούτε κατά διάνοια δημοκρατία. Θα περίμενα από μια μορφωμένη γυναίκα να μιλά για την ανάκτηση της δημοκρατίας απο το πολιτικό σύστημα που έντεχνα έχει αποκλείσει τον κόσμο από την λήψη αποφάσεων και συνιστά μια ολιγαρχία παραδομένη στους ισχυρούς, σύμμαχο στην λεηλασία της χώρας, ξεκομμένη από την κοινωνία.

 12. Ανατολή=Ελλάς

  Όπως διαπιστώνονται τα προβλήματα, αντίστοιχα θα δοθούν και οι απαντήσεις.
  Αν και ιστορικός, η κα Ευθυμίου τοποθέτησε το πρόβλημα των Ελλήνων σε επιλογή πολιτισμικού-πολιτικού μοντέλου μεταξύ «Δύσης-Ανατολής», όπου «Ανατολή» είναι ο «μωαμεθανισμός» και «Δύση» τα γνωστά και χιλιοειπωμένα.

  Κρίμα μεν…, αλλά δεν χάθηκε και τίποτα για τους Έλληνες εντός και εκτός του κράτους-εκτρώματος.
  Κατά τα άλλα, η πρόθεση της Μαρίας Ευθυμίου έχει ανιδιοτέλεια και η προσπάθειά της είναι αξιέπαινη.

 13. Το τραγικο δεν ειναι οι απόψεις της κυριας, το τραγικο ειναι οτι ειναι καθηγητρια της ιστοριας σε ενα ιδρευμα επιφορτισμενο για την καταρτιση νεων διανοητων κι επιστημονων. Δεν εχει καταλαβει ουτε τι ειναι Ελλαδα, ουτε τι γινεται με τους Ελληνες, ουτε τι σημαινει ανηκω στη «Δυση» ή στην «Ανατολή». Η ξενοφοβία της και ο ρατσισμός της ειναι υφερποντα παντου και εκδηλα πέραν αμφιβολίας και με μια καποια υπερηφανεια στο «τοσο απλα δε θελω να με κουμανταρει ενα μουσουλμανος» Σαν ιστορικος οφειλε να γνωριζει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ την εγκληματικη ιστορια του Χριστιανισμου της Δυσης και να αρνειται το κουμανταρισμα απο Δυτικου Χριστιανο τουλαχιστον με την ιδια θερμη. Σαν ιστορικος και δη πανεπιστημιακος θα οφειλε να μπορει να δει τρια βηματα περα απο την απλη εκλογη Τραμπ σαν ενα προσωπο μεσα σε τοσες τυχαιες διαδοχες προσωπων, να δει τον τρελο με το δαχτυλο στο κοκκινο κουμπι. Αυτη η γυναικα ανηκει στο συμπαν του Τσιφορου, ειναι υλικο για ευθυμογράφημα, εχει προβαλλει ολα της τα απωθημενα πανω στη νεα και την παλαιοτερη γενια, καμμια γενιά δεν τη έχει γλιτώσει. Καλή για θειτσα, για καθηγητρια ομως, ας πουμε οτι εχω προσωπικα περισσοτερη εμπιστοσυνη στους μαθητες της.

  • Μάλλον δεν έχετε παρακολουθήσει μαθήματά της…

 14. Πολύ εμπεριστατωμένα όλα .. αλλά αυτο με την παράλληλη πορεία εξέλιξης πιθήκων και ανυρώπων είναι κάπως ….

Απάντηση