Advertisements
abraham linkoln - Αβραάμ Λίνκολν: Ο Αμερικανός πρόεδρος που κατήργησε τη δουλεία
Πρόσωπα The Activist

Αβραάμ Λίνκολν: Ο Αμερικανός πρόεδρος που κατήργησε τη δουλεία

Στις 12 Φεβρουαρίου του μακρινού 1809 γεννιέται ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς Προέδρους: ο Αβραάμ Λίνκολ. Ο 16ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών διετέλεσε την προεδρική του θητεία από το 1860 έως το 1865, οπότε και δολοφονήθηκε.

Στις 12 Φεβρουαρίου του μακρινού 1809 γεννιέται ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς Προέδρους: ο Αβραάμ Λίνκολ. Ο 16ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών διετέλεσε την προεδρική του θητεία από το 1860 έως το 1865, οπότε και δολοφονήθηκε.

O Λίνκολ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πολιτεία Κεντάκι, και ήταν γιος ενός φτωχού χωρικού. Έμεινε ορφανός από μητέρα σε μικρή ηλικία. Ο πατέρας του ξαναπαντρεύτηκε και η μητριά του μικρού Αβραάμ ήταν πολύ καλή μαζί του. Τα φτωχικά παιδικά του χρόνια δεν του έδωσαν την δυνατότητα να πάει στο σχολείο, παρά μονάχα για έξι μήνες. Ο Λίνκολ όμως δεν αποθαρρύνθηκε. Συνέχισε να διαβάζει και να μορφώνεται μόνος του. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ σπούδαζε παράλληλα εργαζόταν και ως γεωργός. Tο 1837 κατάφερε να διοριστεί δικηγόρος στο Σπρίνγκφιλντ. Η ρητορική του ικανότητα τον έκανε διάσημο με αποτέλεσμα, το 1844, να γίνει αρχηγός του κόμματος των Ουίγων (Φιλελεύθεροι) και το 1846 να εκλεγεί στο Κογκρέσο.

 Οι συμπολίτες του, που αναγνώριζαν τις ικανότητές, τα χαρίσματα αλλά και την εντιμότητά του, τον εξέλεξαν ομοσπονδιακό βουλευτή το 1846, με το κόμμα των Ουίγων. Λίγα χρόνια αργότερα ο Αβραάμ Λίνκολν έβαλε υποψηφιότητα για πρόεδρος. Νίκησε και έτσι το 1860 ορκίστηκε ως ο16ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Εκείνο όμως που αποτέλεσε σταθμό στην πολιτική του πορεία ήταν το γεγονός ότι τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της δουλείας των μαύρων. 

p19jl71lkcq9nloafpue4mpep4_900

Την περίοδο εκείνη η δουλεία ήταν πολύ διαδεδομένη στις ΗΠΑ, τόσο στις Βόρειες όσο και στις Νότιες Πολιτείες. Ωστόσο στις Νότιες η εκμετάλλευση των μαύρων ήταν ακόμη χειρότερη. Τους φέρονταν με άσχημους, εξευτελιστικούς, πολλές φορές, τρόπους. Εκείνο που ο Λίνκολ ως Πρόεδρος πλέον διακήρυξε στον λόγο του προς τον αμερικανικό λαό ήταν πως, για την ώρα, η δουλεία θα συνέχιζε να υπάρχει όπου ήταν νομοθετημένη, αλλά θα απαγορευόταν να απλωθεί περισσότερο. Οι Νότιες Πολιτείες όμως αντέδρασαν σε αυτή του την απόφαση.

Ο εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε την άνοιξη του 1861 στην Αμερική ήταν συνέπεια και έκφραση των οικονομικών διαφορών ανάμεσα στις Πολιτείες του Νότου και του Βορρά, με την απελευθέρωση των δούλων, ήταν ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία αυτών των διαφορών.

Η νίκη της Ένωσης των Βορείων επί της Συνομοσπονδίας των Νοτίων στον τετραετή (1861- 65) εμφύλιο πόλεμο επέφερε την κατάργηση της δουλείας σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και συνεπώς την απελευθέρωση των μαύρων.

Το Κογκρέσο ψήφισε την κατάργηση της δουλείας στις ΗΠΑ στις 31 Ιανουαρίου 1865.

Ωστόσο ο Λίνκολ δεν θα είναι παρών στις επόμενες μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές που θα συντελεστούν στην χώρα του, καθώς 6 ημέρες μετά την υπογραφή της ειρήνης, στις 15 Απριλίου του 1865, ο 16ος Αμερικανός Πρόεδρος θα πέσει νεκρός μέσα σε ένα θέατρο, στην Ουάσινγκτον.

Φανατικός οπαδός της δουλείας, ο ηθοποιός Τζον Ουίλκις Μπουθ θα πυροβολήσει τον Λίνκολ στο κεφάλι, φωνάζοντας στα λατινικά: «Sic semper tyrannis!», που σημαίνει «Έτσι πάντα στους τυράννους!».

abraham-lincoln-shooting

Το πρωί της 15ης Απιριλίου του 1865 ο Λίνκολ θα ξεψυχήσει, όμως θα μείνει στη συνείδηση του αμερικανικού λαού, και όχι μόνο, ως ο σημαντικότερος Πρόεδρος των ΗΠΑ, άλλωστε και ο ίδιος ο βίος του μοιάζει σαν να ενσαρκώνει το γνωστό και περιβόητο American Dream.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ: 

Όπως δεν θα ήθελα να είμαι σκλάβος, έτσι δεν θα ήθελα να είμαι ούτε αφέντης. Αυτό εκφράζει την αντίληψή μου για τη δημοκρατία.

Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου.

Δημοκρατία είναι η κυβέρνηση του λαού, από το λαό, για το λαό.

Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό.

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν τις αντιξοότητες, αλλά αν θες να δοκιμάσεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου, δώσ’ του εξουσία.

Φίλος είναι αυτός που έχει τους ίδιους εχθρούς με σένα.

Όλοι διακηρύττουμε την ελευθερία. Αλλά χρησιμοποιώντας την ίδια λέξη, δεν εννοούμε όλοι το ίδιο πράγμα.

Δεν είμαι υποχρεωμένος να πετύχω, αλλά είμαι υποχρεωμένος να ανταποκριθώ σε όσο φως έχω.

Δεν ξέρω ποιος ήταν ο παππούς μου. Με ενδιαφέρει πολύ περισσότερο να ξέρω τι θα είναι ο εγγονός του.

Advertisements

0 comments on “Αβραάμ Λίνκολν: Ο Αμερικανός πρόεδρος που κατήργησε τη δουλεία

Απάντηση